Unikt samarbete mellan Sverige och Israel – elväg på Gotland blir snart verklighet

Det världsunika projektet kommer bland annat att omfatta byggandet av 1,6 kilometer elväg som en del av den väg som förbinder Visby flygplats till stadens centrum.

Trådlös billaddningsteknik som utvecklats av det israeliska bolaget Electreon Wireless har utsetts av Transportverket för att bygga världens första dynamiska elvägssystem. Initiativet, som förenar både offentlig och privat sektor, baseras på Electreons teknik och byggs av SmartRoad Gotland. Vägen kommer att vara den första i världen som laddar induktiva elektriska lastbilar och bussar i rörelse.

Electreon, med huvudkontor i Beit Yanai i Israel, är världsledande inom dynamisk trådlös kraftöverföringsteknik (DWPT) och installerar sin kopparspoltslösning under vägytan vilket gör den osynlig för trafikanter och möjliggör ett stabilt elflöde medan fordon kör.

Projektet kostar cirka 12,5 miljoner dollar och drygt 10 miljoner dollar är statlig finansiering.

Projektet utgör ett viktigt strategiskt steg i Sveriges planer på att bygga 2000 kiloimeter elektrisk motorväg över hela landet. Den nationella planen beräknas vara värd 3 miljarder dollar. Tanken med projektet på Gotland är att säkerställa att systemet klarar en omfattande implementering på Sveriges motorvägar.

Läs mer på Jerusalem Post.

Foto: ELECTREON WIRELESS

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*