Universitetet i Haifa lanserar ett banbrytande schackprojekt

Israeliske schackmästaren Boris Gelfand funderar på nästa drag.

Israeliske schackmästaren Boris Gelfand funderar på nästa drag.

Studien skall undersöka hur schack påverkar studenternas matematikförståelse och språkinlärning.

Universitetet i Haifa har tillsammans med världsrankade israeliske schackmästaren Boris Gelfand meddelat att ett nytt forskningsprojekt skall påbörjas. Studien kommer att undersöka hur schackspelade kan bidra till social- och vetenskaplig utveckling.

Vice-presidenten och dekanus för forskning, professor Michal Yerushalmy säger att ”initiativet går ut på att införa schack, och de discipliner som ingår i spelets utveckling, i den akademiska världen på ett sätt som vi tidigare inte sett”.

”Genom avancerade studier vid, bland annat, universitets fakultet för datavetenskap och under ledning av schackmästaren Boris Gelfand kommer studien möjliggöra banbrytande forskning inom ett område som ännu inte utforskats till fullo.”

Initiativet kommer att undersöka hur schack påverkar studenternas matematikkunskap och hur de lär sig språk.

Programmet kommer att undersöka sambandet mellan schack och kognitiv förstärkning; utveckla den första hebreiska programvaran för att undervisa schack i skolor och förskolor; samt att bygga upp ett internationellt program som kan användas av schackinstruktörer och tränare.

”Jag är övertygad om att det här kommer att göra vårt samhälle bättre – jag känner till flera ledande intellektuella som lyckats så bra som de gjort tack vare att de spelade schack i skolan och sedan fortsatte med det samtidigt som de gick vidare till högre studier och forskning”, säger Gelfand.

 

Här är hela teamet bestående av (f.v.) Rosa Leikin, professor Michal Yerushalmy, Boris Gelfand, Maya Gelfand, Shay Bushinsky och Doron Schweppe. Photo courtesy: University of Haifa

Här är hela teamet bestående av (f.v.) Rosa Leikin, professor Michal Yerushalmy, Boris Gelfand, Maya Gelfand, Shay Bushinsky och Doron Schweppe. Photo courtesy: University of Haifa

Schack i skolor

När 2012 års upplaga av World Chess Championship avgjordes i Ryssland kom Gelfrand på andra plats efter en jämn match mot Indiens representant Viswanathan Ananad.

Shay Bushinsky, utvecklaren av det mjukvaruprogram som skall användas i projektet säger att ”tack vare Gelfrands framgång växte intresset för schack i Israel dramatiskt och det är första gången en akademisk institution i Israel startar ett vetenskapligt projekt som fokuserar på schack”. Bushinsky arbetar till vardags på universitetet i Haifa och är en av skaparna bakom det prisvinnande schackprogrammet Junior och Deep Junior.

Bushinksy framhåller att det är allmänt accepterat att schackspelande hjälper de allra flesta, både unga och gamla, med att utveckla sina kognitiva förmågor.

”För de unga, tror vi att schack är ett utmärkt sätt att utveckla olika förmågor, särskilt lingvistiska och matematiska. För äldre handlar det om att bevara dessa förmågor. Det är denna empiriska kunskap vi försöker bevisa vetenskapligt”.

 

Ett program för hela världen

Mjukvaruprogrammet som man nu arbetar med finns för närvarande endast på hebreiska men Bushinsky säger att det så småningom kommer att översättas till många andra språk.

”Runt om i världen ser man ett växande intresse för schack och spelets förmåga att kunna utveckla studier och discipliner på olika sätt. Det är helt naturligt att detta kommer intressera andra länder än endast Israel”, säger han.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*