Vägen som laddar bilen när du kör – hejdå olja?

I dag är elbilar inte längre något futuristiskt. De fungerar bra, släpper inte ut avgaser och det kostar mindre att ladda en bil än att tanka den. Problemet är bara att man inte kan köra särskilt långt med dagens elbilar. De duger till att köra kortare sträckor i innerstaden men ska man ut på längre resor blir det problem.

För att lösa detta problem har man hittills koncentrerat sig på att försöka utveckla kraftigare batterier eller bygga fler laddstationer. Israeliska startupen ElectRoad har dock en annan idé – låt vägen ladda bilen när du kör.

Genom att använda en särskild elektromagnetisk induktionsteknologi, i princip samma teknologi som används för att trådlöst ladda din smartphone, får bilen sin el från vägen istället för ett stort batteri. På detta sätt minskar man inte bara bilens vikt utan även dess pris. Dessutom försvinner oron för hur för hur långt man kan åka innan batteriet måste laddas.

Hur funkar det? Bilarna utrustas med kontakter på undersidan som tar emot el då de körs på den smarta vägen. Vägen är byggd så att bilarna tar emot tillräckligt mycket el för att både föra dem framåt och för att ladda deras batterier.

Bussar prioriterade

ElectRoad riktar i första hand in sig på kollektivtrafiken. Enligt företaget kan en buss färdas upp till fem kilometer efter att ha laddats på den elektriska vägen. I många europeiska städer finns redan särskilda fält för bussar och dessa skulle kunna utrustas med teknologin för att bli smarta elektriska laddningsfiler.

Oren Ezer, vd, säger i en intervju att: ”Elen kommer från förnyelsebar energi. Det är på riktigt en hållbar lösning. Ett batteri för en buss kan kosta runt $300,000 och väga fem ton. Om du tar bort batteriet blir bussen mycket lättare och kräver därmed mindre energi. Teknologin leder till besparingar. Om du jämfört det med dieselbussar så är det halva priset. Om man börjar med att införa det för kollektivtrafik så kommer det leda till kostnadsbesparingar. Man kan sedan öppna upp det för taxibilar.”

Tester genomförs i Tel Aviv

Tester genomförs redan i Tel Aviv där man tillsammans med kommunen lagt ner en sträcka smart väg i norra Tel Aviv. Förhoppningen är att man ganska snart ska kunna se hur teknologin klarar hård trafik och hur den påverkas av andra yttre faktorer.

Originalartikel från NoCamels

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*