Valborgsmässoafton och Lag BaOmer – brasornas dag!

Valborgsmässoafton och Lag BaOmer – brasornas dag!

Valborgsmässoafton är en fantastisk högtid då vårens ankommande firas runt om i hela Sverige. Vad man från sin barndom särskilt minns var att det skulle tändas en brasa (eller kase). Detta var något man såg fram emot under lång tid. Finns det då någon motsvarighet till detta i Israel?

Själva högtiden såsom den firas i Sverige är ursprungligen en hednisk tysk tradition där man firade våren och som spred sig till Sverige som en form av kult för att även minnas den heliga Valborg (engelsk abbedissa som dog 779 och som kanoniserades 870). Kulten utvecklades särskilt under medeltiden och man började tända brasor för att motverka onda krafter som vid denna tid särskilt handlade om häxkraft. Det sägs även att ursprunget till att elda bål är något som härstammar från keltisk religion. Sammankopplingen mellan den hedniska traditionen och Valborg gjorde att sista april fick en relevant betydelse även i ett kristet Europa.

Kan man då finna några liknelser i Israel? Nja, någon hedendom kan vi inte tala om men om vi tittar på själva handlingen – att bränna bål – så finner vi faktiskt en liknande högtid, nämligen Lag BaOmer.

Lag BaOmer är en judisk högtid som firas på den 33:e dagen i Omerräkningen som inträffar på den 18:e dagen i den hebreiska månaden Iyar. Dagen markerar en vändpunkt eller paus i den annars allvarliga Omerperioden mellan Pesach och Shavuot.

Tiden mellan Pesach och Shavout är en sorgeperiod men på just denna dag lyfts alla restriktioner och som ett resultat är det bland annat många som gifter sig denna dag. Andra organiserar fester eller beger sig ut i naturen för att vandra och njuta av en pick-nick.

Foto: Yoninah, Wikimedia

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*