Vänner emellan

 

Amos Oz ger oss i sin nya bok ”Vänner emellan” några porträtt från en kibbutz. Han tar ifrån sina egna erfarenheter om livet på en kibbutz i slutet av 1950-talet. Här möts människor från olika skeden i livet.

De korta novellerna är uppbyggda kring olika levnadsöden. Här finns ett barn som mobbas, ett triangeldrama, en lungsjuk förespråkare för världsspråket esperanto, en lärare som också är kvinnokarl och en ideologiskt hårdför ledargestalt. Bland annat.

Berättelserna bildar tillsammans ett pärlband av historier men är också en bok om en tid, en plats och en idé om hur vi i humanismens namn kan jobba och leva tillsammans, trots olika bakgrunder, olika politiska uppfattningar och olika synsätt på livet.

 

Sagt om boken

Helsingborgs dagblad:

”I allt som Oz berättar finns det som vi i brist på annat kan kalla människovärde. Det är fred, försoning, frihet, hur man lever ihop även när historien skuggar samtiden. (…)

Och jag, jag upptäcker att de här så skimrande berättade ödena bosätter sig i mig. De ser först inte mycket ut för världen, men de är världen.”

Skånskan:
Hittar dramatik i det inre.

Sveriges radios Kulturnytt:
Medmänsklighet. Om jag skulle sätta en rubrik över de här novellerna, så vore det nog den.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*