Vapenvila

Netanyahu, Lieberman och Barak 21 november 2012 Foto: MFA

Vid en gemensam presskonferens i går kväll sa Egyptens utrikesminister Mohamed Kamel Amr och USA:s utrikesminister Hillary Clinton att en vapenvila skulle träda i kraft klockan 21.00 i går kväll, onsdagen den 21 november 2012.

Premiärminister Netanyahu samtalade med President Barack Obama och anslöt sig till förslaget om att ge vapenvilan en chans och därmed skapa förutsättningarna som behövs för att stabilisera situationen innan konflikten eskalerar ytterligare. Netanyahu uttryckte sin djupa uppskattning och tackade Obama för hans stöd under operationen och för hans bidrag till Iron Dome-systemet. Premiärministern underströk även om att Israel kommer at vidta alla nödvändiga åtgärder för att försvara sina medborgare.

Tidigare under gårdagen sprängdes en buss i Tel Aviv. Terrordådet inträffade strax före klockan 12.00 och 21 personer skadades. Hamas talesman Sami Abu Zuhri hyllade attentatet.

I samband med att vapenvilan inleddes höll premiärminister Netanyahu, utrikesminister Lieberman och försvarsminister Barak en gemensam presskonferens. Premiärministern påpekade att regeringen valde att inleda Operation Pillar of Defence på grund av den stora ökningen av terrorattacker från Gaza. Målet med operationen var att marginalisera terroristorganisationerna vilket nu uppnåtts genom att tusentals raketer, riktade mot både Israels södra och centrala delar, har förstörts och att man har eliminerat Hamas ledningscentraler. Detta gjordes dessutom med ett stark stöd från ledande internationella organisationer och andra länder.

Vapenvilan måste nu få en chans så att Israels befolkning kan ges möjlighet att återgå till en mer normal vardagssituation. Israel kommer dock inte att förhålla sig passivt och tillåta att terroristorganisationer förstärker sina arsenaler. Därför, säger Netanyahu, kommer Israel och USA att arbeta för att förhindra smuggling av vapen till dessa terroristorganisationer – vapen som huvudsakligen kommer ifrån Iran.

Sedan Israels grundande har landet varit tvunget att hantera en rad komplexa utmaningar i Mellanöstern, utmaningar som blivit än mer komplexa under de senaste åren. Det är regeringens uppgift att agera ansvarsfullt när landet ställs inför dessa utmaningar och det är det den nu har gjort.

 

 

One Response to "Vapenvila"

 1. Lars Larsson  november 22, 2012 at 20:42

  Shalom!
  Hesekiel 28:25-26.
  Jesaja 41:10-12.

  Israel är det tryggaste landet på jorden att vistas i eftersom Gud har
  fäst sitt namn vid Landet.

  Svara

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*