Varför du borde investera i israelisk cancerforskning

Trots sin ringa storlek, med en befolkning på 8 miljoner, har Israel gjort oproportionerligt stora bidrag till kampen mot cancer. Ett genombrott på 80-talet av den israeliske vetenskapsmannen Eli Canaani var avgörande för utvecklingen av Gleevec, ett läkemedel som sparat livet på miljontals människor med leukemi. Velcade, ett läkemedel som används för att behandla cancer i benmärgen, är beaserat på arbetet av två israeliska professorer, Avram Hershko och Aaron Ciechanover, och deras medarbetar, Irwin Rose. Trion vann sedam Nobelpriset i kemi 2004.

Israeliska forskare upptäckte också den roll som mutationer i p53-genen spelar för att orsaka tumörer och hur en mindre mutation i RAD51-genen ökar risken för bröstcancer hos kvinnor med BRCA2-genmutationen. ICRF-stödda forskare vid Hebrew University i Jerusalem bidrog till utvecklingen av Doxil, det första läkemedlet som kapslats in i en mikroskopisk och som direkt kan levereras till tumören.

Israels cancerforskningsfond, ICRF, är den organisation i Israel som samlar in medel för att stödja den mest lovande forskningen i området. Om du vill ha maximal utdelning på ditt bidrag, investera i Israel.

(via JTA)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*