Varje år, lagom till Rosh Hashana (det judiska nyåret) lanserar Israels postförening nya frimärken.

Den första frimärkssamlingen kom ut 1948. Den designades av Otte Wallish som även ansvarade för designen och kalligrafin till Israels självständighetsförklaring.

Året efter hedrade Wallish den israeliska försvarsmakten med en frimärkssamling. Under åren har man hedrat olika teman som t.ex. bibliska musikinstrument, återtagandet av Jerusalem 1968 och 1974 lanserade man frimärken med bilder på sefardiska synagogor i Jerusalem.

På 1990-talet ändrades konceptet till en slags 3-i-1- samling. Det första märket i serien representerade Rosh Hashana, det andra Yom Kippur och det tredje Sukkot eller Simchat Tora (d.v.s. de judiska helgerna som börjar med nyår Rosh Hashana, Yom Kippur – försoningsdagen och slutar med Tora rullarnas fest, Simchat Tora).

Årets samling är ritad av barnboksillustratören Diana Shimon och presenterar tre speciella böner som utförs i mörkret: Selichot – bönen för förlåtelse som man läser under perioden fram till Yom Kippur; Sukkah-byggnad (byggande av lövhydda) som traditionellt äger rum omedelbart efter slutet av Yom Kippur, och hakafot – dansen med Torarullen – på Simchat Tora.

Läs mer här https://www.israel21c.org/11-rosh-hashana-stamps-that-tell-the-story-of-israel/?utm_content=buffer7d70a&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*