Vattenproblem i Indien – då vänder man sig till Israel, indisk minister: ”Israel är min guru”

De israeliska framgångarna inom särskilt vattenrening, avsaltning och droppbevattning sprider sig allt mer över världen, nu senast till Indien som uttrycker stort intresse av fördjupat samarbete.

Israel är på plats under India Water Week med en stor utställning om rening, avsaltning och droppbevattning. Det har numer blivit ett självklart inslag så snart vattenrening tas upp. Under eventet var flera indiska ministrar på plats och alla uttryckte de en önskan om att fördjupa samarbetet mellan de båda länderna. ”Indiens vattenproblem behöver lösas snarast och Israel har faktiska lösningar som fungerar inom jordbruk och vattentekonologier”, sa Indiens vattenminister Uma Bharti då han öppnade mässan.

Israeliska paviljongen under India Water Week

Israeliska paviljongen under India Water Week

Även Indiens finansminister, Arun Jaitley, tog upp Indiens vattenproblematik och påpekade att man just därför måste ”stärka vårt samarbete med Israel, vår förebild.”

I Indien står frågan om rent vatten högt på agendan. Enligt uppskattningar från Världsbanken beror 21 procent av infektionssjukdomar i Indien på avsaknaden av säkert och rent vatten. Endast diarré leder till ungefär 1 600 dödsfall dagligen – dagligen! Det skulle vara som om åtta jumbojets kraschade varje dag. Enorma siffror.

Läs mer på NoCamels

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*