Vi måste försvara raketoffren i södra Israel

Krissituation i Kiryat Malachi. Flera döda. Foto: Moshe Milner

Israels ambassadör: Israel har visat stor återhållsamhetnär det gäller granatbeskjutningen från Gaza. Efter många års terror är vi dock tvungna att försvara våra medborgares rätt till ett liv i trygghet.

Under nära ett decennium har civilbefolkningen i södra Israels städer och samhällen – 15 procent av landets befolkning – levt under ett dagligt terror-regn av raketer från Gaza-remsan. Barnen i en gränsstad som Sderot får lära sig när de är bara några år gamla att de har 15 sekunder på sig att ta sig till skyddsrum när larmet går. Härom veckan kunde inga skolbarn i hela södra Israel gå till skolan då mer än 80 raketer avfyrats mot Israel under ett enda dygn. Raketerna avfyras medvetet vid den tid då barn går till och från skolan samt riktas mot sjukhus och synagogor. Målsättningen är att döda och skada civila och beröva dem trygghet och ett normalt liv.

Bara sedan söndagen den 10 november har över 120 raketer skjutits mot Israel.

50 israeler har dödats i Hamas-attacker sedan 2006 och över 1 700 skadats. Post-traumatisk stress i en stad som Sderot är ett mycket stort problem, särskilt bland  barn och unga, och får allvarliga konsekvenser för deras framtida liv.

Sedan raketbeskjutningen av Israels södra delar började år 2001 har 13 000 raketer avfyrats mot israeliska civila – 800 sedan början av detta år. Hela 1 miljon israeler lever ständigt inom raketernas nuvarande terror-radie. Israel har sedan 2005 ingen som helst närvaro i Gaza. Ändå fortsätter terrorn, dag efter dag, år efter år.

Dessa siffror är säkert okända för många. Av någon anledning har raket-terrorn mot Israel kommit att betraktats som ett normalstånd och något man förbigår med tystnad.

Israel har i förhållande till raketbeskjutningen från Gaza visat en återhållsamhet som saknar motstycke. Efter så många år av daglig terror är man dock tvungen att försvara sina medborgares mest elementära rättigheter till ett liv i trygghet, något som är varje stats första skyldighet.

Det är hög tid för det internationella samfundet att ta Israels civila i försvar mot den besinningslösa raket-terrorn från Gaza. Till så sker är Israel emellertid tvunget att till slut agera i självförsvar för att undanröja terrorns infrastruktur. Liksom  tidigare kommer alla ansträngningar att fortsätta göras för att civila inte skall komma till skada vid de insatser som tyvärr är nödvändiga – något som står i den största kontrast till terroristernas cyniska val av civila som huvudsaklig måltavla.

Det internationella samfundet måste sluta upp kring Israel i kampen mot en hänsynslös terror, som cyniskt utnyttjar tätbefolkade palestinska områden som bas och riktar sig mot israeliska befolkningscentra. Israel må vara det primära målet för terroristerna, men är inte det enda  – något som också andra västliga demokratier har fått uppleva.

Låt oss hoppas att världssamfundet äntligen agerar för den miljon israeler som i ett decennium dagligen levt i raketterrorns skugga.

 

 

3 Responses to "Vi måste försvara raketoffren i södra Israel"

 1. Rolf Sjöö  november 16, 2012 at 16:50

  I think that massive interests are behind these acts of horror for Israel! Someone wants to keep the fire of war burning and feeds it like this! Anyhow Israel has to defend itself on all fronts! We who lives far away must pray and affect Good to step in and end this tragedy!
  Good save You all
  Shalom
  Rolf

  Svara
 2. Ralph Haglund  november 16, 2012 at 18:03

  Det är INTE bibliskt att visa ”återhållsamhet” mot fienden, och gamle Sun Zu som för länge sedan skrev den kinesiska ”The art of war” håller alls inte med. En regering som låter hela södra delen av sitt land traumatiseras under detta raketregn gör inte sitt jobb. Hade Barak för länge sedan tagit över the Philadelphi Corridor, hade Israel stoppat el och vatten och åtminstone dragit av kostnaderna för vapen och IDFs aktioner från alla övriga leveranser till Gaza, hade det varit mycket bättre.

  Svara
 3. Samuel Sommarberg  november 17, 2012 at 19:10

  Israel har en självklar rätt att skydda sin befolkning och sitt sitt territorium – därom råder det inget tvekan om – men, men, men………ändå är det så sorgligt att hela koneskalerar till dessa proportioner som idag. Vad finns det att göra? Vem kan hjälpa oss? Det israeliska folket i Israel som lider, ryser , är så rädd? Som visar det genom sin aggressivitet (vilket jag också förstår).
  Ja, vad ska man göra?

  Det är så sorgligt, så tragiskt! Hur kan vi gå vidare?

  I still imagine @-}–

  / Samuel Sommarberg

  Svara

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*