Video: Netanyahu till det iranska folket: Vi är er vän, inte er fiende

Netanyahu:

”Jag kommer snart att tala med president Trump om hur vi ska bemöta den iranska regimens hot om att förstöra Israel.

Men det slog mig samtidigt att jag har talat mycket om den iranska regimen och inte tillräckligt mycket om det iranska folket, eller för den delen, talat till det iranska folket. Därför hoppas jag att det jag nu säger når fram till varje iranier, gammal som ung, religiös eller sekulär, man och kvinna.

Jag vet att ni skulle föredra att leva utan rädsla. Jag vet att ni skulle vilja kunna tala fritt, älska vem ni vill utan att rädslan att behöva bli torterad eller hängd från en lyftkran. Jag vet att ni skulle vilja kunna surfa mer fritt och inte behöva använda er av virtuella privata nätverk för att se videor som den här och för att undvika censur. Ni har en stolt historia. Ni har en rik kultur. Det tragiska är att ni sitter fast i en teokratisk tyrannis bojor.

I ett fritt Iran kommer ni än en gång att kunna blomstra utan begränsningar. Men idag hålls ni nere av en grym regim. Jag kommer aldrig glömma bilderna av unga och modiga studenter som hungrade efter förändring sköts ner på Teherans gator 2009, jag kommer aldrig glömma vackra Neda Soltan då hon kippade efter sitt sista andetag på den där trottoaren.

Denna skoningslösa regim fortsätter att förvägra er er frihet. Den förhindrar tusentals från att delta i valrörelser. Den stjäl pengar från era fattiga för att finansiera massmördare som Assad.

Genom att dagligen kräva Israels förstörelse hoppas regimen skapa en fientlighet mellan oss. Detta är fel. Vi är er vän, inte er fiende. Vi har alltid gjort en skillnad på det iranska folket och den iranska regimen. Regimen är grym, folket är det inte. Regimen är aggressiv, folket är det inte.

Jag längtar efter den dag då israeler och iranier än en gång kan besöka varandra fritt i Teheran och Esfahan, i Jerusalem och Tel Aviv. Fanatikerna får inte vinna. Deras grymhet får inte övervinna vår välvilja.

Våra två folk kan tillsammans arbeta för en fredligare och mer hoppfull framtiden för oss båda. Vi måste övervinna terror och tyranni och vi måste se till att frihet och vänskap vinner.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*