”Who’s who” i det israeliska valet – beskrivning av partiledarna

Det är inte endast partierna som är intressanta i valet utan även partiledarna. Här kan ni läsa om alla partiledare. Listan är gjord i alfabetisk ordning efter partinamn.

 

”Who’s who” i det israeliska valet – beskrivning av partiledarna

 

joint arab listAyman Odeh – Joint Arab List

Ayman Odeh föddes och växte upp i Haifa. Han har aldrig suttit i Knesset tidigare men är nu fast besluten att vinna en förhållandevis stor representation. Fyra partier har enats om att gå till val under en gemensam valplattform vilket innebär att Odeh kommer att basa över en mångfacetterat samling som inkluderar den judiske vänsterpolitikern Dov Khenin, den palestinske nationalisten Ahmed Tibi samt den kontroversiella Haneen Zoabi som tidigare stängts av från Knesset.

Platser i det 19:e Knesset: 11 bestående av Hadash (4), UAL-Ta’al (4) och Balad (3). Senaste prognosen: 12 platser vilket innebär ytterligare en plats i Knesset

 

KulanuMoshe Kahlon – Kulanu

En populär person och som tidigare tjänstgjort som kommunikationsminister för Likud. Kahlon tillskrivs ofta äran för att ha avreglerat mobilnätverksmarknaden vilket ledde till lägre priser för konsumenterna. Av uppenbara skäl har detta gjort honom populär. Kahlon lämnade dock Likud och startade ett eget center-höger parti i slutet av 2014 för att rikta in sig mot socioekonomiska frågor. Partiet förväntas ta röster från Likud och Yesh Atid.

Platser i det 19:e Knesset: inga. Senaste prognosen: 7 platser

 

LikudBenjamin Netanyahu – Likud

Premiärminister Netanyahu ställer upp för omval som partiledare för Likud. Han är, efter David Ben-Gurion, den premiärminister som tjänstgjort näst längst i Israels historia – tre år i slutet av 1990-talet och sedan 2009. Netanyahus image som en tidigare kommandosoldat och beslutsam talesman mot Irans utveckling av kärnvapen ger honom höga förtroendesiffror vad gäller nationell säkerhet. Han accepterar idén om en tvåstatslösning men har fortsatt byggandet på Västbanken. Netanyahu har tillbringat många år i USA – han gick gymnasiet i Philadelphia, studerade vid MIT och arbetade sedan som konsult hos Boston Consulting Group. Detta innebär att han talar nästan perfekt amerikansk engelska. Många menar dock att relationen med USA:s president Barack Obama varit något ansträngd under de senaste åren.

Platser i den 19:e Knesset: 18 för Likud och 32 för koalitionen Likud – Israel Beitenu. Senaste prognosen: 24 platser.

meretzZahava Gal-On – Meretz

Invandrade från dåvarande Sovjetunionen. Innan hon gav sig in på en politisk bana var Gal-On medborgarrättskämpe. Meretz är det mest vänsterinriktade, huvudsakligen judiskt, partiet och Gal-On är känd för sina sekulära och vänsterbetonade åsikter. Hon står för feminism, motsätter sig ockupation av Västbanken och är en stark motståndare till de bidrag som ges till de ultra-ortodoxa.

Platser i den 19:e Knesset: 6. Senaste prognosen: 5.

 

 

ShasAryeh Deri – Shas

Född i Marocko och växte upp under fattiga förhållanden i Israel. Deri har ägnat sin politiska karriär åt att vara en röst för judar från arabiska länder och de ultra-ortodoxa. Han lyckades mobilisera över 100 000 personer och gjorde därmed partiet Shas till en faktor att räkna med. 1999 fick partiet hela 19 platser i Knesset trots att Deri vid denna tid utreddes och dömdes för korruption. Han återvände till politiken 2012 och leder nu ännu en gång Shas som dock gått tillbaka något jämfört med framgångarna runt millennieskiftet.

Platser i det 19:e Knesset: 11. Senaste prognosen: 6 platser.

 

Jewish homeNaftali Bennett – The Jewish Home

Föddes i Israel av föräldrar som invandrat från USA. Bennett är känd för att ha tjänat många miljoner som mjukvaruentreprenör. Han sålde två start-ups och gav sig in i politiken genom att bli Netanyahus stabschef – då i opposition. Bennett tog över partiet Jewish Home, ett religiöst sionistiskt parti, strax innan valet 2013. Han anser att fler bosättningar skall byggas och att Israel aldrig bör gå med på palestinsk statsbildning.

Platser i det 19:e Knesset: 12. Senaste prognosen: 11.

 

 

united torah judaismYaakov Litzman – United Torah Judaism

Föddes av Förintelseöverlevare i ett så kallat DP-läger (Displaced Persons Camp) i Tyskland efter andra världskrigets slut. Litzman utbildades i USA innan han flyttade till Israel som 17-åring för att studera vid rabbinatet.

 

 

 

 

yahadEli Yishai – Yahad

En kontroversiell person som styrde Shas högerut då Aryeh Deri tillfälligt försvann från den politiska arenan. Yishai lämnade Shas under 2014 för att bilda ett eget parti. Han har gjort kontroversiella uttalanden om bland annat sekulära judar, afrikanska asylsökare och muslimer.

Platser i det 19:e Knesset: Inga. Senaste prognosen: 5 platser.

 

 

atidYair Lapid – Yesh Atid

Yair Lapid var tidigare en väldigt populär journalist men beslutade sig för att ge sig in i politiken i samband med valet 2013. I detta sitt första val förvånande han många genom att få hela 19 platser vilket är mer än hans far, den respekterade politikern Tommy Lapid, någonsin lyckades vinna. Framgången i valet säkrade honom platsen som finansminister. Lapid och hans parti säger sig representera socioekonomiska frågor som angår alla israeler, vars välmående ofta överskuggas av den uppmärksamhet som nationella säkerhetsfrågor får.

Platser i den 19:e Knesset: 19. Senaste prognosen: 11 platser.

 

Yisraeli beitenuAvigdor Liberman – Yisrael Beitenu

Liberman, som invandrat från Moldavien, leder ett parti som framför allt attraherar judar från forna Sovjetunionen. Liberman skapade tillsammans med Netanyahu är stark strategisk allians i samband med valet 2013 vilket resulterade i att Liberman blev utrikesminister. Sedan dess har han dock utmanats av andra samt genomgått en skandal vilket lett till att siffrorna rasat. Han har dock arbetat för att förändra synen på hans parti som ett utpräglat högerparti för de ryska invandrade judarna till ett mer pragmatiskt center-höger parti som skulle kunna ingå regering med ett stort antal olika partier efter det stundande valet.

Platser i den 19:e Knesset: 13 samt 32 för koalitionen med Likud. Senaste prognos: 7.

 

Zionist unionIsaac Herzog och Tzipi Livni – Zionist Camp (Labour + Hatnuah)

Med en pappa som tidigare president och en farfar som överrabbin kan man nog påstå att Herzog är så nära man kommer en Kennedy i Israel. Då hans far tjänstgjorde som Israels ambassadör till FN gick Herzog på gymnasiet i USA och fortsatte sedan studera vid både Cornell och New York University. Han gjorde sin värnplikt vid en elitenhet inom underrättelsetjänsten och är utbildad advokat. Herzog är en välrespekterad politiker som gjorde debut i Knesset 2003. Han är dock mindre erfaren som politisk ledare och blev oppositionsledare så sent som 2013. Ganska snabbt hördes dock röster om hans plan att vinna över Netanyahu i det kommande valet och inledde därför ett samarbete med Tzipi Livni och hennes parti Hatnuah. Livni, tidigare partiledare för Kadima och innan dess medlem i Likud, var löjtnant i IDF och sedan Mossad innan hon utbildade sig till advokat. Hon har tidigare tjänstgjort som både utrikesminister och oppositionsledare. Livni är en stark anhängare till en tvåstatslösning och är uppskattad av den amerikanska administrationen. Som justitieminister i den förra regeringen har hon bland annat varit chefsförhandlare i fredsprocessen med palestinierna.

Platser i det 19:e Knesset: 15 för Labour och 6 för Hatnuah. Senaste prognos: 25 tillsammans.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*