Aftonbladet: ”S vill göra som Israel för att skapa fler jobb”

Foto: Magnus Länje

Socialdemokraternas ledare Stefan Löfvén presenterade idag en modell kallad ”innovationskatapulter” som skall syfta till att stödja nyetablerade företag.

På en presskonferens i riksdagen sa Löfvén att det handlar om ”den tidiga perioden innan företaget kan bli lönsamt på egen hand”.

Idén är tagen från Israel där man tidigt insåg värdet i att stötta nybildade företag genom inkubatorer. I Israel finns det till och med något som heter Chief Scientist som arbetar med att främja startups.

Detta är något som även handelsminister Ewa Björling tidigare talat om. Hon påpekade det bland annat under det föredrag hon höll vid Handelskammaren Sverige-Israels 60-årsjubileum i februari.

Se mer om detta här.

Det är fantastiskt att se att det finns ett växande intresse för den israeliska modellen för innovation. Israel och Sverige har mycket att lära av varandra, båda har små befolkningar och är beroende av innovationsexport till större marknader i Europa, USA och Fjärran Östern. Både Sverige och Israel investerar stora summor i forskning och utveckling mätt i BNP per capita. Det har hittills varit många besök av viktiga delegationer från Sverige till Israel för att studera den israeliska modellen. Nyligen var bland annat SEB på plats för att studera och lära.

Israeliska Chief Scientist, Avi Hasson, var dessutom nyligen i Sverige och det finns ett pågående samarbete med den svenska regeringen vad gäller innovationsarbete.

För hela artikeln i Aftonbladet klicka här.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*