Amirim – inte bara för jordbrukare

Vy över Amirim Foto: Israel21c

År 1958, långt innan ekoturism var modernt, grundade en grupp vegeterianer och veganer en liten by i Galileen.  Man ville driva jordbruk utan miljöfarliga gifter. Idag anses byn vara en av Israels allra bästa semesterorter.

Nästan alla de 150 bofasta familjerna är involverade i turismen på något sätt. Det finns ungefär 250 bed-and-breakfast och stugor för turister. Många som kommer till Amirim kanske söker det enkla alternativet, men flertalet stugor är utrustade med såväl jacuzzis som platt-tv.  En större pool finns också under sommaren.

Spa, gallerier, vandringsleder och ett utsökt vegetariskt kök får dig snabbt att glömma omvärlden. Amirim, som betyder ”trädtopp”,  gör skäl för sitt namn. Beläget 600 meter över havet erbjuder Amirim spektakulära vyer över landsbygden. För besökare till Galileen och Golanhöjderna är Amirim väl värt ett stopp.  Aktiviteter som erbjuds är ridning, kajakpaddling, jeep- och båtturer.

Men framförallt är Amirim ett paradis för den som söker gastronomiska upplevelser. Byn har trots sin storlek ett antal restauranger, caféer och bagerier.  All mat som serveras är odlad på plats. Besökarna kan promenera genom grönsaksodlingarna och se varifrån salladen på tallriken kommer.

”Det finns ett större intresse för vegetarisk mat idag”, säger Cohen, 75, som är Amirims mest kända kulinariska guide. Cohen är ägare till byns landmärke restaurang Dalia, som öppnade sina dörrar redan för 30 år sedan. ”Du kan vara en mästerkock trots endast vegetariska ingredienser. Min meny innehåller fritters med nötter, soppor, massor av organiska sallader, desserter och örtte. Du lämnar restaurangen fullständigt  nöjd” säger hon.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*