Arkeologiska fynd i Jerusalem

På kvällen inför åminnelsedagen av förstörelsen av både första och andra templet i Jerusalem så gjorde arkeologer ett storartat fynd. Ett 2000 år gammalt romerskt svärd påträffades vid en utgrävning i en antik avloppskanal vid Davids Stad.

Järnsvärdet var imponerande nog kvar i läderskidan som det ursprungligen bars i. Svärdet är imponerande inte bara på grund av hur välbehållet det är utan även av sin längd. Svärdet är hela 60 cm långt. Arkeologerna som ansvarar för utgrävningen så tillhörde svärdet troligtvis en romersk infanterisoldat som var stationerad i Jerusalem under det stora judiska upproret år 66. Avskrädes kanalen användes under den tiden som gömställe för judiska flyktingar.

Inte långt därifrån, på vad som en gång i tiden var en sidogata, gjordes ett annat intressant fynd. En sten på vilken en menorah, en sjuarmad ljusstake, var inristad. Då stenen hittades i närheten av templet så tror arkeologerna att stenen ristade av en man som nyligen besökt templet och blivit imponerad av den storslagna kandelabern i templet.

Förra månaden hittades en guldklocka från en överstepräst samt ett filisteiskt altare. Läs mer om det här

One Response to "Arkeologiska fynd i Jerusalem"

  1. Pingback: Israelidag » Blog Archive » Herkulesstaty Utgrävd i Norra Israel

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*