Bakterier till räddning

Nitrat är ett färglöst, smaklöst och luktfritt ämne som förorenar vatten överallt. Det är en produkt av jordbruksavfall, växtgödning och till och med mänskligt avlopp. Nitrat är hälsofarligt, framförallt för spädbarn om de dricker något som är blandat med förorenat vatten. Ämnet är vattenlösligt och det finns inget sätt att rena det förorenade vattnet förutom genom dyr baklänges osmos.

Detta var sant fram till nyligen. Nu har en ny produkt utvecklats av 2 forskare vid Hebreisk Universitetet i Jerusalem. Lösningen rensar ut nitrat från dricksvatten och vattenkällor och kan även användas i kommersiella akvarium vilka ofta har problem med nitrat. Höga nivåer av nitrat kan leda till algblomning, något som plågar Östersjön nästan varje sommar.

Detta är en billig produkt som just nu håller på att utvecklas för kommersiellt användande av universitetets tekniköverföringsbolag, Yissum. Det är biologiskt nedbrytbara pärlor som ser ut som små frigolitkulor. Pärlorna innehåller en nitrat ätande bakterie som skapar nitratgas som en slutprodukt vilken sedan lämnar vattnet. Detta biofilter lanserades på WATEC konferensen i Tel Aviv i november som ett revolutionerande sätt att rena vatten.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*