Ban Ki-moon och Catherine Ashton fördömer Ahmadinejads och Khameneis uttalanden

Kvinna går förbi en mur i norra Teheran med orden "Ner med Israel". Photo: Reuters

Ayatollah Ali Khamenei och Mahmoud Ahmadinejad har återigen skapat rubriker med sina senaste hätska uttalanden om Israel.

Det var i förra veckan som Irans högsta andliga och politiska ledare Khamenei och Irans president Ahmadinejad beskrev Israel som en ”cancertumör” och att ”den blotta existensen av den sionistiska regimen är en förolämpling mot mänskligheten”. Khamenei påstod även att ”många av den islamiska världens problem beror på existensen av sionistregimen”. Ahmadinejads tal, som hölls under en statsorganiserad anti-israelisk demonstration, direktsändes i iransk television i samband med det som kallas al-Quds Day (Jerusalemdagen). I sitt tal passade han även på att anklaga ”sionister” för att ha startat både det första och det andra världskriget.

 

Den internationella kritiken blev omedelbar. FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon lät meddela att han är bestört över de kommentarer som kan tillskrivas de iranska ledarna. Generalsekreteraren fördömer dessa offensiva och inflammatoriska uttalanden och anser att alla ledare i regionen bör använda sina röster för att dämpa spänningarna, inte eskalera dem. Ki-moon påpekar också att i enlighet med FN-stadgan måste alla medlemmar i sina internationella förbindelser avhålla sig från hot om eller bruk av våld, vare sig riktat mot någon annan stats territoriella integritet eller politiska oberoende.

 

Catherine Ashton, EU:s höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, meddelar att hon å det starkaste fördömer de upprörande och hatiska anmärkningarna som hotar Israels existens. Israels rätt att existera får inte ifrågasättas. Ashton uppmanar Iran att spela en konstruktiv roll i regionen och förväntar sig att dess ledare bidrar till att lugna spänningarna, inte trappa upp dem.

 

Se även:

Reuters

New York Times

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*