Ban Ki-moon : Palestinierna måste förhandla

Nyligen hemkommen från sitt besök i Israel, Gaza och Västbanken talade FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon på måndagen inför FN:s kommitté för palestinska rättigheter. Generalsekreteraren skrädde inte sina ord utan talade klarspråk angående vad han vill se från palestinsk sida.

Ban Ki-moon talade om både palestiniers och israelers legitima behov och rättigheter, något som oftast inte hörs i diskussionen där det mest talas om palestinska behov och israeliska önskemål. Vidare så uttalade sig Ki-moon starkt mot den hatpropaganda som spridits av personer kopplade till den Palestinska myndigheten den senaste tiden.

”För sin del så måste den palestinska myndigheten hitta vägar att trappa ned situationen, förbättra det splittrade klimatet, vilket inkluderar bekämpandet av uppvigling och aktivt engagera sig i sökandet efter en förhandlad lösning”

Israel har vid upprepade tillfällen bjudit in palestinierna till att påbörja förutsättningslösa förhandlingar i linje med Kvartettens – FN, EU, USA och Rysslands – åsikter. Palestinierna har gång på gång förkastat detta till fördel för unilaterala handlingar som inte gjort något för att förbättra situationen. De har vacklat mellan att ena dagen gå till FN och nästa dag sluta ackord med Hamas, terroristorganisationen som styr Gaza med järnhand, bara för att se dessa överenskommelser brytas och kortvarigt ge sig in i förhandlingar helt utan flexibilitet.

Vid sitt besök i Gaza möttes Generalsekreteraren av stenkastning. Trots detta talade han på plats i Khan Youins och fördömde de fortsatta raketattackerna mot Israel. ”Gazas folk måste sluta avfyra raketer mot israel” sade Ben Ki-moon. I flertalet uttalanden i tidningar samt på Herzliya konferensen, Israels motsvarighet till folk och försvar i Sälen, fördömde Ban Ki-moon våldet från Gaza.

”Alla närvarande förstår Israels mycket verkliga oro över säkerhet. Jag såg själv de fruktansvärda efterverkningarna vid Sapir College (en av Israels främsta konst- och medieskolor) bara tre kilometer från gränsen. Vi måste arbeta tillsammans för att stoppa smugglingen av vapen in till Gaza.”

Vidare så sade generalsekreteraren att vi måste tala klarspråk vad det häller Israels rätt att existera och att förhandlingar lösning måste mynna ut i en lösning som garanterar båda staters möjlighet att existera som demokratiska stater.

Återigen vid FN så sade Ban Ki-moon att provokationer måste upphöra och att parterna måste förbereda sig för direkta förhandlingar. Detta är något som palestinierna inte gjort vilket är uppenbart från de anti-israeliska och antisemitiska uttalanden som gjordes av Fatahs stormufti vid organisationens 47-årsjubileum. Där talade muftin Muhammed Hussein om kravet som ligger på alla muslimer att döda judar.

Enbart genom att förbereda marken för förhandlingar kan de någonsin bringa resultat. Enbart genom Förhandlingar kan drömmen om två stater sida vid sida någonsin uppnås. I nuläget så har det palestinska ledarskapet visat sig ovilligt att axla det ansvar som en stat innebär. En palestinsk stat i dagsläget är inte en hållbar lösning då Palestinska myndigheten saknar den ansvarskänslan som krävs och Hamas fortsätter predika för utrotande av Israel och världens judar.

 

Läs mer: SVD 2 3 4 5 6 7 DN 2 3 4 5 Världen idag Dagen 2 Aftonbladet 2 Expressen

Comments are closed.