Beersheva – Negevs huvudstad och snart Israels ”Water City”

Beersheva Negev Brigade Monument

Det sprudlar av aktiviteter i Beersheva, en av Israels äldsta städer och där etnisk mångfald står i centrum.

Beersheva har utvecklats en hel del sedan den gång då patriarken Abraham grävde den brunn som gav staden dess namn för snart 3 700 år sedan. Trots att man fortfarande kan se Abrahams brunn (eller som namnet också avslöjar, de sju brunnarna som Isaac grävde) finns det i dag mycket mer att utforska i Negevs huvudstad än de milslånga sandvidderna. Beersheva ligger i hjärtat av Israel och det tar inte mycket mer än 90 minuter ta sig dit från Jerusalem eller ungefär en timme från Döda havet.

Stadens namn, som även skrivs Be’er Sheva eller Beersheba, uttolkas alltså på två sätt. Dels  står namnet för Edsbrunnen (Well of the Oath) eftersom det var här som Abraham svor en fredsed med Abimelek, en lokal kung, men även eftersom det var här Isaac grävde de sju brunnarna, även fast man hittills endast upptäckt fyra stycken. Abrahams ättlingar, både judar och muslimer, befolkar i dag den moderna staden och dess omgivningar. Till dessa skall man i dag även lägga till personer med sudanskt, etiopiskt och ryskt ursprung. Tillsammans utgör de i dag Beershevas 195 000 invånare.

Del av det gamla vattensystemet i Tel Sheva

En av de mest slående aspekterna av 2000-talets Beersheva är att staden har blivit en plats där olika etniciter, judar och araber (främst beduiner), jobbar sida vid sida och delar samma offentliga utrymmen, från det berömda Soroka Medical Center till det akademiskt respekterade Ben-Gurion universitetet i Negev (BGU); från traditionella marknadsplatser till de nya shoppingcentra och vandringsleder där den kanske mest kända leden, Round Be’er Sheva Trail, nyligen vann en tredje plats i 2012 års upplaga av ECO-Award som organiseras of European Ramblers Association.

Under det senaste året har kommunen arbetat aktivt med att förbättra infrastrukturen för turism och i samband med att man byggt ett antal fontäner och till och med gjort en konstgjord strand marknadsför man staden med det, naturligt sett, egentligen ganska motsägelsefulla ”Israels vattenstad”.

Och som om det inte var nog med detta finns nu ett blomstrande nattliv i denna spännande kulturella cocktail. I Beersheva kan du även besöka Israels största nattklubb – The Forum – som ligger sida vid sida med stadens många exklusiva restauranger, kaféer och pubar.

Ringelblum Street, en gata precis utanför Ben-Gurion universitets campus, har blivit ett nationellt exempel på hur studenter kan påverka social rättvisa och miljöansvar. Restauranger och företag som ligger på denna trendiga gata kan få ett så kallat ”Community Covenant” (på hebreiska Tav Chevrati) som är en kvalitetsstämpel på att de respekterar sina anställdas rättigheter, tar ansvar för miljön och säkerställer tillgänglighet för rörelsehindrade personer.

Återkommande gatufestivaler gör Ringelblum Street om möjligt än mer levande!

 

Att uppleva Beersheva genom konsten

Brittiskfödda Hannah Rendell grundade förra året Be’er Sheva Art Experience (B7) med syfte att locka fler turister till Beersheva och framför allt till de gamla statsdelarna som renoverats för cirka 10,5 miljoner dollar. ”Precis som alla växande städer behöver vi turister som kommer hit och visar sitt intresse,” säger hon.

Rendell har bott i staden med sin man och två barn de senaste fyra åren och hon har känt en frustration över att så få besökare hittar dit trots att det sedan 2009 funnits ett alldeles nytt och fint turist- och informationscentrum.

”För tillfället så har inte Beersheva så särskilt mycket turism,” säger hon, ”det ses mest som ett stopp på vägen till Eilat. På grund av att det inte finns så mycket tillgängligt på engelska om Beersheva kanske turister tror att det inte finns så mycket att göra här, men det finns det!”

B7 arbetar tillsammans med kommunen för att locka turister till Negev Museum of Art och andra privata gallerier genom att erbjuda en- eller tvådagars workshops och visningar för grupper som reser till Israel, samt genom att uppmana kommunen att sätta upp engelska skyltar vid sevärdigheter.

Rendell, som själv är skulptör, säger ”vi tror att det bästa sättet att visa en stad är genom konst och det kan samtidigt hjälpa staden växa och utvecklas”. Förra året besökte 1000 personer Beersheva genom B7.

Ben-Gurion universitetet

Negev Museum of Art ligger i det som förut var den Ottomanske guvernörens hus. Det byggdes 1906 bredvid en moské som nu används till utställningshall. Under det brittiska mandatet var byggnaden en flickskola fram till dess att det blev stadens stadshus 1948. En omfattande renovering påbörjades 2004 som dels behövdes för att bevara den historiska byggnaden men också för att byggnaden skulle anpassas för mer modern verksamhet. Museet består i dag av två gallerier, en stor gård som även fungerar som entré och ett område avsett för konserter under sommaren. Guidade turer genomförs varje onsdag klockan 17.00 och varje lördag klockan 11.00.

B7:s populäraste workshop är utan tvekan Photography Trail, där en professional fotograf tar med en grupp runt den gamla staden och ger tips på hur man tar den bästa bilden. Men Rendell har även andra förslag:

”För en heldag med aktiviteter skulle jag rekommendera att man börjar med att gå runt i den gamla staden och tittar på byggnaderna. Beersheva är den enda staden som ottomanerna byggde och många av de ursprungliga byggnaderna finns fortfarande kvar och är intakta. I den gamla moskén finns just nu en utställning om de australiensere som hjälpte till att frigöra Beersheva under det första världskriget. Det finns ett monument för soldaterna – Beersheva Negev Brigade Monument – som är väldigt vackert. Man kan även se den gamla turkiska järnvägsstationen som byggdes 1915.

Men, det finns ännu mer för de engelsktalande. Årliga musikaler på engelska av Light Opera Group of the Negev har funnits sedan 1980. 2013 års produktion är ”Skönheten och Odjuret” som förväntas spela under februari och mars. Det finns även återkommande klassiska konserter som framförs av Israel Sinfonietta och som i december kommer att framföra sitt första Beethoven maraton.

 

Friluftsliv och ”runt” Beersheva

Som en del av Blueprint Negev-projektet håller Keren Kayemeth LeIsrael-Jewish National Fund (KKL-JNF) på att färdigställa Beersheva River Walk.

När den är färdigställd kommer området på 364 hektar bestå av vandrings- och cykelleder, en botanisk trädgård med inriktning på ökenflora, en sportarena och amfiteater, en liten sjö fylld med renat avloppsvatten, promenadstråk och kafeterior. Under många år åkte avloppsvattnet rakt ut i Beershevafloden och bankerna användes som soptippar. KKL-JNF:s restaureringsprojekt har transformerat området totalt och det är nu snarast en grön oas – på båda sidor av floden.

En annan plats där man även kan se regionens djurliv är Zoological Garden of Beersheva (även känt som Negev Zoo), grundat 1954 som ett litet ”petting zoo” (där man kunde klappa och mata djuren) men som nu expanderat och har ett antal däggdjur, fåglar och reptiler.

Den nyligen öppnade Round Be’er Sheva Trail (RBST) och som kontinuerligt kommer att byggas ut för att tillslut ingå i Israel National Trail är Israels enda led som ringar in en hel stad. Det är även denna som gav staden dess ECO-Award. Leden byggdes genom ett samarbete mellan kommunen, Israel Nature and Parks Service, Jewish National Fund, Antiquities Authority och Society for the Protection of Nature in Israel och tar vandraren eller cyklisten förbi Negev Brigade Monument, zoologiska trädgården, Beersheva River, den historiska platsen Beit Eshel och naturligtvis UNESCO:s världsarv Tel Beer Sheva nationalpark.

 

Djupdykning i förhistoria och modern ekologi

Några kilometer utanför dagens Beersheva ligger Tel Beer Sheva, ett område som arkeologer identifierat som den bibliska staden. Området består av ruiner som sträcker så långt tillbaka som det fjärde årtusendet f.Kr. Bevis har funnits för den muromgärdade staden från den israelitiska perioden under järnåldern och spår av bosättningar från den romerska eran då stadens gränser började sprida sig till det område som i dag är Beersheva. Det var en viktig fästning som låg längs den viktiga vägen från Egypten till Döda havet. Tel Beer Sheva har även tidiga kyrkor och fungerade en gång som residens för biskopen.

Tel Beer Shevas första israelitiska invånare konstruerade noggranna vattenkonstruktioner som bland annat bestod av ett kaklat valv 15 meter under marken. Man har även hittat en 70 meter djup brunn, den djupaste som hittills påträffats i Israel.

Utanför Beersheva, i industriområdet Ramat Hovav, förklarar guiden vid Ramat Hovav besökscentrum hur man undersöker utsläppsnivåerna från fabrikernas skorstenar och vilka metoder man använder för att rena och behandla avloppsvatten.

I linje med samma typ av ekologiskt handlade, men med ett något annorlunda fokus, kommer Beersheva snart att kunna stoltsera med Israels största, och grönaste, shopping-centrum. Det är ännu inte färdigt men när allt är klart kommer det bland annat innehålla pooler för att samla regnvatten och på taket kommer det finnas solpaneler som förser lokalerna med ljus och elektricitet.

Beduinmarknaden i Beersheva

Vill man prova på lite historisk shopping finns det ingenting som slår beduinmarknaden. Den har varit öppen varje torsdag sedan 1905 och beduinska köpmän från omkringliggande byar säljer kopparprodukter, glas, smycken, vävda mattor, kläder, skor och mat.

B7:s Rendell säger att ”det är viktigt att komma hit och uppleva det riktiga Israel där så många olika människor lever tillsammans. Jag gillar också att visa folk som kommer hit från andra länder att det finns bostäder till rimliga kostnader med hög standard och en kosmopolitisk livsstil. Än har vi ingen strand, men det är något som borgmästaren jobbar på” säger hon och skrattar.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*