Bli kvitt plastberoendet genom att dricka vatten

Om du kunde fylla din återanvändbara vattenflaska med rent och kallt vatten på gatan skulle du inte behöva köpa en ny plastflaska varje gång du är törstig.

En del städer i Nordamerika och Europa har redan infört förbud mot plastflaskor för att försöka minska de enorma mängder skräp dessa flaskor bidrar till, för att inte tala om annan klimatpåverkan.

Ett ungt israeliskt företag har en plan för hur man skulle kunna erbjuda ”vattenstationer” i tätbefolkade städer.For anyone who doesn?t like to use a public fountain.

Woosh Water Systems som grundades 2010 håller på att utveckla ett system där du drar ett chip, sätter in din flaska och inom en minut är den påfylld med rent och kallt vatten. Det är ett högteknologiskt alternativ till de gamla offentliga dricksvattenfontänerna som människor idag oftast undviker av hygieniska skäl, säger företagets vd Tayas Zamir.

Tel Aviv, där endast 14% av befolkningen använder dricksvattenfontäner, har gått med på att agera testpilot åt idén. Sju påfyllningsstationer har placerats ut i centrala Tel Aviv och 5000 personer har registrerat sig och fått ett slags chip som ger dem obegränsad tillgång till att fylla på sina flaskor.

”Vårt mål är att ge folk möjligheten att fylla på sina flaskor och inte köpa nya när de är ute på stan. Vi fokuserar på det offentliga rummet och inte det privata” säger Tayas Zamir. ”Varje plastflaska du inte köper hjälper miljön eftersom du minskar klimatpåverkan där du bor”.

Zamir påpekar att ”till och med i Schweiz där det finns rena dricksvattenfontäner i nästan varje stad och vattnet är fantastiskt så är landet topp tio i världen vad gäller att köpa vatten på flaska. Eller ta Rom, en stad där vattnet flödar 24/7 och dricksvattenfontäner finns överallt, de är nummer ett i Europa vad gäller vattenflaskor per capita”.

You can keep the chip on your shoe

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*