Catherin Ashton: Återuppta förhandlingar snarast

Efter att kvartetten – EU, USA, Ryssland och FN – avslutade sitt möte i Bryssel i fredags så var meddelandet otvetydigt. EU:s höge representant för utrikesfrågor, Catherine Ashton, sade klart och tydligt att parterna snarast bör återvända till verkliga förhandlingar. För att förmå detta kommer hon att bjuda in parterna till förhandlingar inom de kommande dagarna.

Detta välkomnades, precis som de tidigare uppmaningarna till förhandlingar, av Israels regering. Israel har länge velat få igång förhandlingar men möts ständigt av motstånd från palestinsk sida i form av nya krav som ska uppfyllas innan förhandlingar kan påbörjas.

Båda parter har frågor som är viktiga för dem. Detta gör snarare att förhandlingar angående dem är viktigare än att man ska ha dem som förhandsvillkor. Israel förespråkar genuina förhandlingar där alla ämnen ligger på bordet. Trotts att säkerhet och Jerusalem är två av de viktigaste frågorna för landet så är vi villiga att förhandla hur en lösning ska se ut. Detta är något som erkänts av det internationella samfundet då alla tidigare avtal har stipulerat att framtida förändringar ska komma genom förhandlingar och inte genom ensidiga aktioner.

I sina tal inför FN:s generalförsamling så hade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och den palestinska presidenten Mahmoud Abbas mycket olika hållningar. Nethanyahu framhöll Israels strävan mot fred och de uppoffringar landet har gjort för att nå dit. Abbas talade om motstånd mot Israel och enighet med terroristorganisationen Hamas. Abbas sade att han inte vill delegitimiera Israel men kallade Israel samtidigt för en apartheidstat och när han nämnde religionerna för vilka Jerusalem var heliga så fanns judendom inte med på listan. Nyhetsbyrån AP gjorde en grundlig undersökning av Abbas tal och hittade många faktafel (läs här).

Rättvis fred och säkerhet kan enbart uppnås genom förhandlingar. I dessa förhandlingar kommer båda sidor behöva kompromissa, något Israel har insett, nu behöver bara Abbas göra det samma. Israel har accepterat 1967-års stilleståndslinjer som utgångspunkt för förhandlingar. Fatah behåller hela Israel på både sitt emblem och i sina kartböcker.

 

 

Läs mer: DN SVD Världen idag 2 EU Pressmedelande

3 Responses to "Catherin Ashton: Återuppta förhandlingar snarast"

 1. moji  oktober 10, 2011 at 11:23

  GRATISS NOBEL PRIS FÖR ISREIL

  Svara
 2. Ralph Haglund  oktober 10, 2011 at 14:01

  Blir verkligen världen lyckligare om man aldrig någonsin ställer ett enda krav på palestinierna? Bibi kunde mycket väl säga: ”vi har inga nya krav men har i 18 år väntat på vad ni har lovat, stopp på terror och hatpropaganda, som ni fick kontroll över area A och B för, när ska ni uppfylla era löften?” Han hade inte verkat som samma mähä då.

  Svara
 3. Pingback: Israels Ambassad » Blog Archive » Ban Ki-moon och Sveriges regering driver samma linje.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*