Den Israeliska dramatikern Hanoch Levin sätts upp i Stockholm

Hanoch Levin är troligtvis den mest omtvistade dramatikern i Israels historia. Han föddes i Tel Aviv 1943 och var verksam där till sin död 1999. Uppskattad för sina satiriska texter, sitt sociala engagemang och att han höll sig trogen till den israeliska traditionen att kritisera samhället. Nu sätts hans pjäs Jobs Lidande upp på Judiska Teatern i Stockholm i regi av Philip Zandén.

I Israel så faller det sig naturligt att dagligen diskutera samhällets uppbyggnad, konflikter och sociala problem. Israels första president, Chaim Weitzman sade en gång till USA:s president Truman ”Tror du att ditt jobb är svårt? Du kanske är president över 300 miljoner människor, men jag är president över fem miljoner presidenter!” Detta är något vi ser tydligt idag med de massdemonstrationer som vi sett de senaste månaderna. Det israeliska systemet bygger på det öppna samtalet, ett starkt civilt samhälle som och den kulturella smältdegel som landet utgör. Det är därför inte konstigt att så många stora författare, dramatiker och andra kulturpersoner verkar i Israel.

Traditionen av samhällskritik är alltjämt aktuell bland israeliska författare dramatiker och musiker. Denna kritik får samhället att växa och den starka kulturella scenen i Israel är en bidragande faktor till den djupa demokratiska förankringen som landet har.

Pjäserna Hanoch Levin skrev speglar det moderna samhällets storhet och brister och reflekterar de sociala motsättningar som fanns i Israel under hans uppväxt. Han vägrade hålla sig till en genre utan skrev allt ifrån satir och komedi till tunga tragedier.

Jobs Lidande är en nytolkning av den bibliska historien och behandlar ämnen som lojalitet, patriotism.

 

Läs mer: Judiska Teatern, Pressmedelande

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*