Den israeliska FN-delegationen och Rita skapar historia i FN

Rita

Igår kväll uppträdde den israeliska världsstjärnan Rita i FN:s generalförsamling och sjöng på både hebreiska och persiska. Det är den israeliska FN-delegationen, ledd av ambassadör Ron Prosor, som ligger bakom initiativet Tunes for Peace.

Rita framförde, tillsammans med hennes niomannaband, populära hits på hebreiska, engelska och persiska från sitt senaste album My Joys. Vid konserten närvarade generalsekreterare Ban Ki-moon, generalförsamlingens ordförande Vuk Jeremic, ambassadörer, diplomater samt både judiska och iranska ledare.

Rita föddes i Iran som Rita Hayan-Feruz men immigrerade till Israel vid åtta års ålder och växte upp i Ramat Hasharon.

Tanken med konserten är att försöka bygga broar, främja interkulturell dialog och föra människor samman – anledningarna till varför FN en gång skapades. Inför sitt framträdande sa Rita att ”vårt land har en ansträngd relation till det iranska ledarskapet. Jag betonar ordet ledarskapet – inte folket – och jag blev förvånad över hur entusiastiskt mitt nya album togs emot av det iranska folket. Albumets uppmärksamhet i Iran ådrog sig medias uppmärksamhet som – utan någon cynism – började hänvisa till det som en symbol för hopp och gemenskap. Jag kan inte politikens språk alls men jag kommer att komma till FN och vissla min bön och hoppas att den når hela vägen till Iran”.

Ambassadör Prosor sa i samband med konserten att ”i generalförsamlingen hör vi ofta de röster som fördömer och kritiserar Israel. Ritas konsert gör det möjligt att även höra andra röster – de som talar om fred, hopp och multikulturalism. Det är dessa som är Israels sanna röster. Ritas vackra melodier kommer att eka från generalförsamlingens kammare till iraniers och israelers hjärtan, med en förhoppningen om bättre förståelse mellan våra två folk”.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*