Ett högt pris, men ett pris värt att betala

Om ca 24 timmar ska 477 palestinska dömda terrorister släppas fria som en del av lösensumman för den israeliske soldaten Gilad Shalit. Totalt kommer 1027 palestinska fångar, många med flertalet livstidsdomar, släppas fria. Bland de som släpps fria så återfinns en av ledarna för Hamas väpnade gren, en kvinnlig journalist som valde ut mål för självmordsbombare samt personer som mördat kidnappade israeliska soldater.

Gilad Shalits fångenskap har varit ett trauma för hela Israel. Folket och regeringen har upplevt en stark känsla av vanmakt till följd av sin oförmåga att få honom frisläppt. Gilad har i strid mot krigets lagar hållits i över fem år utan att få besökas av Röda Korset eller korrespondera. Hans situation har varit osäker och det har ofta spekulerats i hurvida han fortfarande är vid liv.

Internationellt sett så har fallet fått väldigt lite uppmärksamhet. Det motsatta är sant i Israel. De senaste fem åren har Byggnader, gator och torg prytts med banderoller till stöd för Gilad Shalit. Manifestationer har hållits nästan varje vecka och folk från alla politiska inriktningar har förenats i en önskan att få honom frisläppt.

Nu håller hela landet andan. Rädslan är stor för att någon terroristorganisation, antingen en del av Hamas eller fristående, ska försöka sabotera uppgörelsen och överlämnandet. Imorgon, tisdag, så ska Gilad Shalit överlämnas av Hamas till Röda Korset som sedan ska transportera honom till Egypten. Därifrån så ska han sedan transporteras över gränsen till Israel.

Trots att priset är högt så är det värt att betala. Den som räddar ett liv räddar en hel värld.

 

Läs mer: Hur utväxlingen kommer gå till, SVD 2 3 4 5 6 DN 2 3 4 5

2 Responses to "Ett högt pris, men ett pris värt att betala"

  1. mr.shrimp  oktober 17, 2011 at 12:02

    Hoppas det går bra. Ber till Gud att han ska komma oskad tillbaka till er. Gud välsigne honom och Israel!

    Svara
  2. Ralph Haglund  oktober 17, 2011 at 15:02

    Och om man i stället hade totalt strypt all tillförsel till Gaza för att tvinga utlämning av Shalit? Inga 200 dagliga lastbilar med varor, ingen el, inget vatten, ingen olja eller gas, ingen service till sjuka. Hur länge hade det dröjt innan Hamas hade krupit till korset – eller motsvarande? Men är nu större delen av regeringen livrädd för Israels goda rykte internationellt så de inte vill riskera det så…….

    Svara

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*