Ett känsloladdat möte mellan ambassadören och Per Ahlmark

Ambassadören och Ahlmark i samtal om Ben Gurion.

Per Ahlmarks arbete för Israel kan inte nog framhållas. Det var därför ett känsloladdat möte när Ahlmark kom till Israels ambassad i Stockholm för att träffa den nye ambassadören Isaac Bachman.

Ambassadören och Ahlmark hade ett hjärtligt samtal om minnen, erfarenheter och dagsaktuella händelser. Ahlmark gav ambassadören ett exemplar av sina memoarer Gör inga dumheter medan jag är död! som gav upphov till en lång och spännande diskussion om såväl politiker som politiska händelser i Sverige, Israel och Europa under många decennier. Ahlmarks erfarenheter och kunskaper gör honom till en engagerande och spännande person att lyssna till. Något som är intressant idag är att höra honom tala om hur Israel betraktades och behandlades i Sverige under 1970- och 1980-talen.

Ambassadör Bachman hälsar Ahlmark välkommen.

Särskilt spännande var det naturligtvis att höra om Ahlmarks möten med Ben Gurion, Golda Meir, Shimon Peres, Ariel Sharon, Georg Klein och Elie Wiesel, för att nämna några.

Den tacksamhet vi är skyldiga Per Ahlmark för hans arbete och engagemang för judarna i forna Sovjetunionen kan inte beskrivas med ord.

Om vänskapen med den israeliske nationalpoeten Yehuda Amichai har vi tidigare skrivit om på bloggen, se ”Aldrig har jag älskat en diktare så mycket” –partiledaren och poeten.

Och titeln på Ahlmarks självbiografi, Gör inga dumheter medan jag är död!, kommer naturligtvis från Theodor Herzl!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*