Flavors of Israel – svampfylld koubbe med yoghurtsås och örtsallad

Flavors of Israel – svampfylld koubbe med yoghurtsås och örtsallad

I veckans avsnitt av vår matlagningsserie FLAVORS OF ISRAEL, som görs tillsammans med matinspiratören Udi Steenberg, lär vi oss hur man lagar svampfyllda koubbe (kroketter) med yoghurtsås och örtsallad. Ta del av receptet nedan!

Svampfylld koubbe (kroketter) med yoghurt och örtsallad

Bulgur
500 g bulgur
1 gul lök
1 msk spiskummin
1 msk paprikakrydda
2 msk vetemjöl
2 msk maizena
salt och peppar efter smak
färsk chili (om man vill ha extra stark smak)

Fyllning
2.5 dl olivolja
2 gula lökar
1 msk sjukrydda (israelisk krydda)
1 tsk chilipulver
500 g hackad svamp
1 dl pinjenötter

Yoghurt med örtsallad
2 dl matlagningsyoghurt
citron
salt efter smak
2 tsk sumac
finhackad torkad mynta
50 g riven fetaost

Garnering
finhackade örter, t.ex. mynta och persilja
citroncest
granatäppelkärnor
olivolja av bättre kvalité
rostade körsbärstomater

Gör så här:
Häll upp bulgur i en kastrull och täck med ca 6 dl kallt vatten. Låt koka i drygt 10 minutet. Vattnet ska precis täcka bulgurn. Låt stå och svälla en timme i rumstemperatur.

Fyllning
Finhacka löken och stek i olja på medelvärme. Löken ska bli mjuk och få en mycket fin gyllenfärg. Tillsätt svampen och stek tills den får färg. Tillsätt alla kryddor förutom sumac och fräs lite till. Rosta pinjenötterna i en separat stekpanna tills de får färg (ha koll då bränns vid snabbt!). Du kan även rosta dem i ugnen ca 7-10 minuter. Blanda sumac, pinjenötter och svampen. Smaka av och krydda eventuellt mer. Ställ åt sidan och låt svalna.

Bulgurdeg
Grovhacka lök, chili och mynta. Lägg bulgur och alla de övriga ingredienser (förutom salt) i matberedaren och blanda till en smet i omgångar. Smeten ska vara kladdig och välblandad.

Lägg bulgurdegen på en stor bricka. Strö på salt, fukta händerna lätt och knåda smeten tills den känns smidig.
Dela bulgurblandningen i bitar och forma till runda bollar (som pingisbollar). Fukta händerna och lägg bollen i ena handen. Tryck med fingret och gör en grop i ”bollen” samt tunna ut väggarna runt om Fyll med ca 2 tsk fyllning och nyp ihop öppningen. Fukta händerna lätt och försök att forma spetsiga kanter längst ut i koubban. Jämna till den med lätt fuktiga händer. Fritera koubban i vanlig matolja.

Yoghurtsås
Blanda yoghurt, citronjuice, olivolja, salt samt smulad fetaost.

Servering
Lägg yoghurtsåsen på tallriken och därefter koubben. Strö över finhackade örter (mynta och persilja) och som kronan på verket granatäppelkärnor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*