Fredsförhandlingar inleds

I dag kommer nya fredsförhandlingar att inledas mellan Israel och den Palestinska myndigheten. Detta följer efter en intensiv period av samtal mellan USA:s utrikesminister John Kerry, Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och Palestinska myndighetens president Mahmoud Abbas.

De inledande samtalen är planerade till i dag och i morgon tisdag och kommer att äga rum i Washington D.C. Israel representeras av justitieminister Tzipi Livni samt Yitzhak Molcho, Palestinska myndigheten av chefsförhandlare Saeb Erekat och Mohammad Shtayyeh. Syftet med dessa inledande möten är att enas om en tidsplan för hur förhandlingarna kommer att se ut under de kommande månaderna.

Under gårdagens kabinettsmöte i Israel diskuterades den kommande processen, folkomröstningslagen samt tillsättandet av en kommitté i samband med frisläppandet av 104 terrorister.

Israels justitieminister Tzipi Livni

 

Netanyahu:

”Jag tror att återupptagandet av den diplomatiska processen vid denna tidpunkt är viktigt för Staten Israel, både vad gäller att försöka få ett slut på konflikten och på grund av regionens komplexitet med betoning på Syrien och Iran.

Om samtalen resulterar i en uppgörelse kommer beslutet att överlämnas till folket genom en folkomröstning. Det är viktigt att varje medborgare får rösta om beslut som kommer att avgöra statens framtid.

I dag kommer vi att utse en kommitté som får till uppgift att avgöra vilka fångar som skall släppas i samband med öppnandet av den diplomatiska processen. Under min ledning kommer den att bestå av försvarsminister Moshe Yaalon, justitieminister Tzipi Livni, minister Yitzhak Aharonovitch, minister Yaakov Peri.”

Om frisläppandet av terrorister som sitter fängslade för terrorattentat sa Netanyahu att:

”Det här är inte lätt för mig och det är inte heller lätt för ministrarna. Det är särskilt inte lätt för de familjer som berövats en familjemedlem och jag förstår dem. Men det finns tillfällen då tuffa beslut måste tas för landets bästa och det här är ett sådant tillfälle”.

Aftonbladet, Expressen, SvT, DN, SvD, SvD1, SvD2

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*