Futuristiskt “mikroskop” som ser igenom huden och runt hörn

Weizmaninstitutets Ori Katz och Eran Small. Foto: MFA

 

Ett israeliskt forskarlag har uppfunnit ett enkelt nytt avbildningsverktyg som för oss ett steg närmare röntgensyn.

 

Det kommer antagligen inte ge oss Supermannens röntgensyn, och det kommer antagligen att ta åtminstone tio år att utveckla den till en kommersiell produkt, men den nya upptäckten som gjorts av ett forskarlag från Israels Weizmann Institute of Science i Rehovot har i alla fall banat vägen för ett spännande medicinskt framsteg.

Ori Katz och Eran Small har, under ledning av professor Yaron Silberberg, utvecklat ett verktyg för att se igenom halvopaka föremål som mänsklig hud eller äggskal. De tror att denna grundforskning kan leda till en ny typ av mikroskop som kan se djupt in i vävnader och som en dag kanske skulle kunna ersätta cancerbiopsier.

Deras handgjorda uppfinning som är baserad på enkel, billig och redan tillgänglig utrustning kan även se runt hörn och även fast de är inte de första i världen att komma på själva funktionen är de de första som gör det utan att använda laser och i realtid.

”Andra forskarlag har använt särskilda lasrar och skannat deras objekt bit för bit,” säger Katz, ”vår teknik är enklare och det kan göras på ett sådant sätt att universitetsstudenter i fysik utan problem kan förstå hur det hänger ihop”.

En enkel digitalkamera, halogenljus och en ljusmodul som finns i digitala projektorer är vad som behövs. Själva forskningsområdet kallas ”vågfrontsformering” och möjliggjorde för Katz och Small att se hur ljuset absorberas av det halvopaka föremålet för att sedan spridas igen.

”För oss var det väldigt överraskande när det faktiskt fungerade,” säger Katz som nu kommer att fortsätta sina postdoktorala studier i Paris.

Vid en första anblick ser det inte ut som om en människas kropp är transparent men om man tar en ficklampa och riktar den mot baksidan av handen när det är mörkt så ser man tydligt att en viss mängd ljus faktiskt skiner igenom. Det är detta som kallas ”ljusspridning”.

En gång i tiden trodde man att det skulle vara svårt att förstå hur ljussprindning fungerade eftersom det verkade vara slumpmässigt och kaotiskt men med nya högdefinitionsskärmar kan forskare förstärka och analysera spridningsmönster.

Genom att utveckla en algoritm som projicerar det omvända mönstret kan forskarna i detalj se vad det vanliga ögat inte klarar av och även om de inte tror att deras uppfinning kommer att ersätta MR-skanning så tror de i alla fall att den kan minska behovet av invasiva ingrepp som biopsier eller strålningsbaserad teknik som till exempel mammografier.

Om utvecklingen går bra så skulle det kunna betyda att en doktor skulle kunna använda en icke-joniserande strålningskälla, som till exempel en halogenlampa, för att undersöka klumpar och innehållet i misstänkta tumörer endast genom att placera ett mikroskop på hudens yta.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*