Gaza flottan påbörjas trots varningar från EU

Översatt ifrån http://euobserver.com/9/32557

EUOBSERVER/BRUSSELS – Organisatörerna säger att ett skepp redan är till sjöss och att 10 till ska avgå från Grekland på onsdag eller torsdag denna vecka, detta efter att EU-länder har varnat dem att inte fölfölja sitt mål.

Claude Leostic från den Paris-baserade organisationen Association France Palestine Solidarite (AFPS) berättade för EUobserver att en båt avgick från Frankrike denna helg och är på väg mot en konfidentiell uppsamlingspunkt i medelhavet.

Flottan, som har två Europaparlamentariker ombord och som organisatörerna hävdar bär på humanitärt och medicinskt materiell, siktar på att vara framme i Gaza på torsdag.

Leostic anmärkte att skeppen har blivit hindrade från att avgå från Spanien, England och Turkiet. Den grekiska avdelningen skulle ha avgått på tisdagen men flera av fartygen fick problem med officiella tillstånd i sista minut vilket sköt upp det till tisdag eller torsdag.

”När vi träffade de grekiska myndigheterna så var de uppenbart att de var utsatta för hård press . Vi fick även höra att Israels regering hade varnat Grekland att de kommer pressa europeiska länder att inte ge dem finansiellt bistånd. Det är svårt att motstå sådana påtryckningar.” sade hon.

Grekiska och Israeliska myndigheter förnekar att så är fallet.

”Det är inte sant” sade den Grekiske utrikesministeriets talesperson Gregoris Delavekouras till EUobserver. ”Vi förväntar oss inte någon inverkan på våra bilaterala relationer med Israel [om båtarna avgår]. Gazaflottan är en väldigt specifik fråga.”

En turkisk diplomatisk källa indikerade däremot att den turkiska delen av flottan har blivit stoppad av politiska skäl. ”Vi vill inte ha en till kris med israelerna vid det här läget” sade kontakten.

Israeliska myndigheter har observerat att flottan varken har diplomatiskt stöd från EU, FN eller USA. Samtliga 27 EU-länder skrev på fredagen i Bryssel på ett uttalande som sade ”Humanitär assistans… [till Gaza] ska ske i linje med de relevanta ramverken och FN:s beslut och ska vara varsamma så att de inte sätter människoliv på spel. ”

En talesperson för EU:s höge kommissionär för utrikesfrågor, Catherine Ashton, bekräftade att det ska tolkas som en varning från att åka.

Israel förbereder sig för vad som potentiellt kan bli en våldsam konfrontation trotts att det blev stor internationell uppståndelse när 9 aktivister blev skjutna förra året.

Israelsmilitärs (IDF) talesperson Avital Leibovich sade ”Vi har utvecklat ’Soft power tekniker’ för att ta tillvara på varje möjlighet innan vi behöver komma i kontakt med de illegala passagerarna. Förra veckan så höll flottan en stor övning dör de simulerade många olika scenarion.”

Då ett franskt fartyg har med sig reportrar från nationell radio, TV och tidning så meddelar Leibovich att även Israel har nya planer på hur de ska försvara sig i media.

”Vad det gäller PR, trots att vi hade inbäddade journalister förra året så tänker vi göra det i år igen, fast fler journalister. Vi har även utvecklat ett unikt system för att överföra bilder direkt från våra fartyg till vår bas på land så att vi snabbt kan skicka ut dem över världen.”

För sin del så beskriver Leostic från AFPS projektet som civil olydnad, både mot Israel och mot EU staterna.

”Om vår regering hade gjort det den borde ha gjort så hade vi suttit tyst hemma.” sade hon. ”Det är inte så att jag vill åka och bli attackerade av kommandosoldater i mitten av Medelhavet. Men vi är skyldiga alla det. Om länder vägrar följa folkrätt och ingen gör någonting så är det medborgares skyldighet att agera. Det går bortom Israel och Palestina.”

IDF:s Leibowitch säger att de har rätt att stoppa fartygen enligt sjöfartslag, San Remo konventionen. Hon tillade att det bara var tre månader sen ett skepp, Victoria, hävdade sig vara på väg till Gaza med mat men hade ammunition, granater och sjö-till-land missiler ombord.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*