Idan Raichel kommer till Göteborg och Stockholm

Idan Raichel och Vieux Farka Touré bryter musikaliska barriärer med The Touré – Raichel Collective

Av en slump möttes gitarrvirtuosen Vieux Farka Touré från Mali och den israeliska pianisten Idan Raichel på en flygplats i Tyskland. Mötet blev början till ett samarbete i form av projektet The Touré – Raichel Collective och hyllade albumet ”The Tel Aviv Session”. Den 27 april uppträder gruppen i Göteborg. Och den 28 april gästas Södra Teaterns stora scen.

Den israeliska pianisten Idan Raichel och gitarrmästaren Vieux Farka Touré från Mali kan tyckas befinna sig långt ifrån varandra musikaliskt. Men i praktiken är deras instrument och tilltal ett strålande exempel på hur två olika uttryck kan gå ihop i en musikform som utmärks av både särart och individuell styrka. Idan Raichels pianomelodier vävs in i Vieux Farka Tourés mjuka gitarrfigurer och bildar ett lika lekfullt som korsbefruktande samspel. Det är musik som växer och som tangerar både vemod och framåtskridande nyfikenhet.

Idan Raichel och Vieux Farka Touré träffades på en flygplats i Tyskland 2008 när båda var ute på turné. Ett konstnärligt släktskap föddes som resulterade i en inspelningssession i en liten studio i Tel Aviv 2010. Tillsammans med den israeliska basisten Yossi Fine och den malinesiska kalebasspelaren Souleymane Kane improviserades sånger fram som fångar en kreativitet och inspirerad skärpa i mötet mellan dessa fyra musiker. The Touré-Raichel Collective var ett faktum och låtarna som skapades utgör grunden på albumet ”The Tel Aviv Session”. Musiken binder ihop influenser från Afrika, Mellanöstern och Östeuropa till en skiftande stark musikkarta. En skiva som befinner på samma konstnärliga nivå som album som ”Talking Timbuktu” med Ali Farka Touré och Ry Cooder och Keith Jarretts ”The Köln concert”.

Idan Raichel är en uppskattad artist i Israel. Känd för sina långa dreadlocks och sin turban har han länge varit ett hängivet fan av Ali Farka Touré – pappa till Vieux och legendarisk multiinstrumentalist och sångare i Mali. Samarbetet med sin malinesiska kollega blev därför något av en dröm som gick i uppfyllelse. Vieux Farka Touré å sin sida har gått i sin pappas fotspår och är en av de främsta gitarristerna i Afrika, hyllad över hela Mali. ”The Tel Aviv Session” är hans första samarbete i skivform och den första gången som han fullt ut visar sin akustiska sida på ett album.

Men det kanske viktigaste med ”The Tel Aviv Session” är det symbolvärde som skivan har som kulturell brobyggare. Musiken visar att det väsentliga mellan dessa två artister är deras kreativa sökande, snarare än deras olika kulturella ursprung – Idans judiska och Vieux’ muslimska bakgrund. Det gemensamma ligger i en musikalisk drivkraft som Vieux Farka Touré sammanfattar på följande sätt:

”Vad som är viktigt är det själsliga mellan människor – deras bakgrunder är inte en viktig faktor över huvud taget så länge det finns en gemensam respekt och musikalisk koppling. Från första gången som jag spelade med Idan delade vi denna förståelse. För mig spelar det ingen roll om han kommer från Israel, Japan eller planeten Mars, vi kommer ändå att tala samma språk när det handlar om musik.”

Förutom spelningen på Södra Teatern uppträder The Touré – Raichel Collective i Göteborg, den 27 april.

Fakta
The Touré – Raichel Collective (MLI/ISR), Stora Scen, Södra Teatern, den 28 april, 19.00.
Södrans barer och restaurang öppnar 17.00.

Se även: Södra Teatern, Cumbancha

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*