Innovation: Finland ser till Israel för inspiration

Foto: ISRAEL21c

 

Finlands statsminister Jyrki Katainen är fast besluten att se över landets ekonomi, och citerar Israels framgång som en ”start-up” nation fullmatad med högteknologisk innovation som sin modell.

Israels framgång under de senaste två decennierna har till stor del byggt på att kombinera riskkapital med skarpa ungdomar som dyker upp från specialiserade militära enheter med kompetens inom telekommunikation, övervakning och teknik.

Landet har brutit ny mark inom Internetsäkerhet, trådlös kommunikation och chip design, och drar därför till sig investeringar från globala ledare som Intel. Israel har fler företag noterade på Nasdaq – 60 vid senaste räkningen – än något annat land utanför USA förutom Kina.

På frågan om Finland är ute efter att uppnå något liknande, nickar både Katainen och hans chefsrådgivare samtidigt: ”Ja, det är en hel del som Israel”, säger statsministern.

Finland har inte samma militära talangpool för sitt entreprenörskap. Men man har reformerat sina universitet under de senaste åren, på väg bort från att utbilda yrken såsom lag och fokuserar på utbildning i ny teknik.

”Universiteten är som magneter för företagsamma människor och riskkapitalister”, säger Katainen. ”Det är första gången i vår historia där forskning och entreprenörskap skakar händer och skapa något nytt.”

Läs hela artikeln från Reuters här.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*