Innovation i Israel: Nasarets hightech-inkubator ger en plattform för arabiska startup-företag

Det var väldigt få som trodde på projektet New Generation Technology (NGT) när det drog igång år 2002. Folk tvivlade till en början på den israelisk hightech-inkubator grundad av judiska och arabiska entrepenörer för att utveckla idéer från arabisk-israeliska vetenskapsmän. Idag, nästan 10 år senare, så finns NGT inte bara kvar utan går på högvarv. Inkubatorn har lett till över 20 startup-företag i olika stadium av utveckling.

NGT:S VD Nasri Said på Biotech konferens i Tel Aviv

NGT grundades av fem ledande arabisk-israeliska affärsmän och den amerikansk-israeliske investeraren David Gilo. Nizar Mishael har varit finanschef for New generation sedan 2006 och är mycket stolt över vad de har åstakommit. ”Vi har lyckats med att förse arabiska entrepenörer med en plattform där de kan omvandla sina idéer till företag och det har blivit kännt i arabiska-israeliska sektorn att det finns en sådan möjlighet. Jag tror att det är vår största bragd.”Inkubatorn drivs av Nasri Said, NGT:s VD, och finansieras både privat och statligt via industri- och handelsministeriet vilka ger dem en årlig budget. Än så länge har 21 företag grundats genom inkubatorn och 10 av dem har lämnat den för att stå på egna ben och gå med vinst. Fem företag har sedan dess lyckats dra in över åtta miljoner dollar.

New Generation Technology har sitt kontor i utkanten av Nasarets industripark. Staden är huvudsakligen arabisk och ligger ungefär en timme med bil från Tel Aviv. Som granne har NGT två företag likartade inriktning. MIT Soft, en high-tech rekryterings- och personaluthyrningsfirma som specialiserar sig på israeliska araber och Tsofen, en ideell organisation som förbereder arabisk-israeliska studenter med naturvetenskaplig profil för arbetslivet.

NGT:s grundare insåg redan för 20 år sedan att det fanns en outnyttjad entrepenörspotential bland israeliska araber. Bara i Gallileen, regionen där Nasaret ligger, så finns det över 700 med doktorsgrad, 3000 läkare och över 700 israeliska araber som arbetar inom farmakologi och läkemedelsutveckling. NGT drar nytta av både denna kunskapsbas och Israels framstående position på området och har därför specialiserat sig på företag som utvecklar medicin samt medicinsk utrustning.

Mishael säger att NGT inte bara hjälper till att skapa en ny generation av arabiska entrepenörer utan även stimulerar dialogen, bygger broar mellan araber och judar och ger nya möjligheter för förståelse och samexistens. ”Jag vill inte säga att vi på egen hand skapar fred, men på alla våra företag så arbetar judar och araber sida vid sida och det råder en mycket god atmosfär. Även om man aldrig har jobbat under sådana förutsättningar förut så sammarbetar folk till 100% och vi lyckas överbrygga gapen mellan judar och araber i Israel.”

Läs mer: DN, SVD 2, IDG, Sydsvenskan, IVA

På Bloggen: Hightech, Startup, Innovation

Andra bloggar: Swedish Startups, Startupgarage

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*