Internationellt fördömande av terroristattacken mot Israel

Tidigare idag utsattes Israel för en koordinerad terroristattack under vilken sju personer mördades och 26 personer skadades. Två reguljärbussar attackerades nästintill samtidigt med skjutvapen och raketer. Några minuter senare briserade bomber vid en patrullväg när en militärkonvoj körde förbi. Detta följdes upp med granat och raketbeskjutning av södra Israel vid gränsen mot Egypten.

Ett stort pådrag av polis och militär startade och snart var de involverade i en eldstrid mot terroristerna vilka hade granatunderstöd. Situationen är nu uppklarad och IDF har sökt igenom området så att inga fler terrorister finns på plats.

Den ena bussen blev attackerad av en efterföljande bil innehållande tre terrorister och tack vare heroiskt agerande av busschauffören så kunde en större tragedi förhindras. Benny Belski, den 60 år gamla busschauffören, accelererade när bussen kom under attack och lyckades på så vis skaka av de efterföljande terroristerna.

Benjamin Nethanyahu, Israels premiärminister, kallade terroristattacken för en kränkning av Israels suveränitet och att Israel kommer att agera därefter.

Israels försvarsminister, Ehud Barak, har sagt att attacken hade sitt ursprung i Gaza men att terroristerna kom in i Israel via Sinai och den egyptiska gränsen. Han sade även att Israel kommer att agera kraftfullt mot  de terrorister som har genomfört detta fruktansvärda dåd.

USA och Tyskland har med starka ord  fördömt dådet. USA  benämner terrordådet som brutalt och fegt. De har skickat kondoleanser till de drabbade familjerna och meddelar att ”De amerikanska och israeliska folken står eniga mot terror och de hoppas att de som planerat och utfört denna grymma attack snabbt ska hinnas ifatt av rättvisan.” Tysklands utrikesminister har även han gett uttryck for vänskap med det israeliska folket samt att förövarna snarast måste hamna inför rätta.

Vi har under en längre tid sett att Sinai har blivit oroligare och att al-Quaida har fått ett större inflytande i området, något som DN rapporterade om igår. Under senaste året så har pipelines från Egypten till Israel sprängts ett flertal  gånger på Sinai-halvön. På söndagen genomförde egyptisk militär en stor operation i Sinai under vilken de tillfångatog terrorister som planerade att spränga en pipeline.

Läs mer: SVD, 2, 3, Ynet, Jerusalem Post, Haaaretz, IDF talesperson, SVT, DN, BBC

Mer om attacken på bloggen

Läs om tidigare attacker från Gaza: 1, 2, 3, 4

3 Responses to "Internationellt fördömande av terroristattacken mot Israel"

 1. paul rimpler  augusti 18, 2011 at 17:19

  Mina tankar går till de familjer som drabbats av detta terrordådet.
  Jag bor i vanliga fall i Tell-Aviv, hoppas att förövarna får och de bakomliggande ansvariga får vad de förtjänar.

  Svara
 2. kalle strokirk  augusti 18, 2011 at 18:24

  Läs följande artikel i Svd.se idag. observera ordningsföljden på händelseförloppet. http://www.svd.se/nyheter/utrikes/bomber-mot-gazaremsan_6397675.svd
  Allt är som vanligt i Svd.

  Svara
 3. Johnny  augusti 18, 2011 at 18:51

  Avskyvärt!

  Svenska Dagbladet i trogen TT-anda väljer dessutom givetvis en rubrik som rimligtvis endast kan ha till syfte att smutskasta Israel även i en situation som denna:

  ”Israel i bombattack mot Gazaremsan”

  Makabert!

  Svara

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*