Israel – Fokus på Start-up och High-Tech

Liksom Sverige så har Israel en blomstrande high-tech sektor. Vi ser varje månad hur nya bio-tech, clean-tech och IT-företag startas. Nu Har Wired, en teknik och underhållningstidning, gjort en granskning av Israels företagsklimat och utnämnt Tel Aviv till en av Europas hetaste start-up huvudstäder.

För de som har följt den israeliska ekonomin kommer detta knappast som en överraskning. Silicon Wadi (dal), som landet skämtsamt brukar benämnas, har gett oss internationella storsäljare som Mirablis program ICQ som satte fart på instant messaging boomen,  USB minnet samt stora delar av Intels forskning.  Silicon Wadi nämns ofta som en av Silicon Valleys största konkurrenter då företag som Microsoft, Oracle, Google och Intel har forskningskontor där.

Israel ligger även etta vad det gäller forskningsinvestering per BNP. Hela 4.5% av landets BNP återinvesteras för produktutveckling. Detta gör att Israel snabbt stiger på alla rankningslistor. För en månad sen så såg vi Israel stiga till nio platser i Global Innovation Index där de nu ligger på 14e plats. I den rapporten så tog Israel förstaplats vad det gäller investeringar i forskning på flera högteknologiska områden. OECD valde även att fokusera på Israel i senaste utgåvan av deras tidskrift The Observer, och även där får Israel höga betyg.

En allt större del av Israels befolkning har funnit sysselsättning inom High-Tech industrin och efterfrågan fortsätter växa. Sektorn anställer numera 8.4 % av arbetskraften och de står för 16 % av landets produktion. Då Israels har en mycket välutbildad arbetskraft så verkar det inte finnas något slut i sikte.

Läs mer: Businessweek, Svensk-Israeliskt Clean-Tech Samarbete, Israel technology news SVD

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*