Israel, en vecka av arkeologiska fynd

Att det döljer sig en historisk skatt under varje sten i Israel har länge varit känt. Från det uråldriga till den 4000 år gamla Davids Stad till modernare tider, allt samlat under marken och i grottor. Årligen så grävs otal av svunna skatter fram och det som för en lekman ser ut att vara en hög med sten visar sig för en expert vara en ny pusselbit i vår historia. Under veckan har två storartade fynd gjorts.

Det första är en guldklocka som hittades i Jerusalems äldsta delar. Utanför gamla staden ligger Davids stad och dess nätverk av utgrävningar och antika vattensystem. I en över 2000 år gammal dräneringskanal strax portom Tempelberget hittade så arkeologer en guldklocka. Denna guldklocka liknar de klockor som översteprästerna beskrivs bära när de gick till templet. Arkeologerna tror för tillfället att klockan har lossnat från en av prästernas dräkter och sedan spolats bort i rännstenen för att nu återigen se dagens ljus.

Några mil söder om Jerusalem, vid den arkeologiska utgrävningsplatsen Tel Zafit, låg den Filisteiska staden Gat från vilken Goliat sägs ha kommit. På denna plats har arkeologer grävt fram ett 3000 år gammalt stenaltare från ett filisteiskt tempel. Det uppseendeväckande med detta altare är att det har många likheter med de judiska altarna från samma tid. Även om det skiljer sig på vissa tydliga sätt så pekar detta på att de två antika kulturerna hade mycket utbyte och levde nära inpå varandra.

Dessa små enskilda fynd tar sin plats i den större bild som ständigt upptäcks då mosaiken av vårt förflutna fylls i. Även om vi aldrig kan veta exakt hur livet såg ut så kommer israels mark fortsätta ge upp hemligheter och öka vår kunskap.

One Response to "Israel, en vecka av arkeologiska fynd"

  1. Pingback: Israelidag » Blog Archive » Herkulesstaty Utgrävd i Norra Israel

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*