Israel Firar 64 år av självständighet och sörjer sina stupade bröder och systrar

 

Israels självständighetsdag firas årligen på årsdagen ac grundandet av staten Israel enligt den hebreisk kalendern, den 5e Iyar. I år firas den en dag tidigare på grund av sabbaten. Dagen före detta firande är hängiven till minnet av dem som givit sina liv för att säkra landets självständighet och fortsatta existens.

Närheten av dagarna syftar till att påminna folk om det höga pris som har betalats för självständighet. På denna dag så minns hela nationen sin skuld, och uttrycker sin eviga tacksamhet, till dess söner och döttrar som ha gjort den ultimata uppoffringen för folkets säkerhet.

”Efter åminnelsedagen kommer Staten Israel att fira sin 64e födelsedag. Det obrytbara band som finns mellan åminnelsedagen och självständighetsdagen understryker faktumet att våra älskade som har fallit i Israels krig inte stupade förgäves. Tack vare dem kunde staten resas. Tack vare dem kommer staten Israel fortsätta utvecklas och blomstra, och tack vare dem kommer den yngre generationen kunna växa upp i säkerhet och frid. ”

Premiärminister Netanyahu

Yom haZikaron, Åminnelsedagen, började på kvällen tisdag 24e aprill. Det är en dag för personligt och kollektivt lidande uppblandat med vördnad och hedrande av de stupade. De officiella ceremonierna inleds med nationell tyst minut under vilken landets varningssirener ljuder. Det är sedvanligt att avbryta vad helst man gör och stå en minut i tyst kontemplation, oavsett om du sitter hemma, är på en ceremoni eller kör på motorvägen.

Totalt 22 993 män och kvinnor har dött i försvar av landet Israel sen 1860, året då de första judiska pionjärerna lämnade Jerusalems trygga murar för att bygga nya judiska kvarter. Sen slutet av självständighetskriget 1948 så har 2,457 personer dött i terrorattacker i Israel, 14 under det senaste året.

Det senaste året, sedan åminnelsedagen 2011, har 126 medlemmar av säkerhetsstyrkorna- polis, militär, gränspolis, israels säkerhetsbyrå, och andra organisationer – har dött i statens tjänst.

På onsdagen börjar ceremonierna klockan 11:00 på 44 Armé-begravningsplatser över hela landet. Dessa ceremonier kommer att starta med en två minuter lång siren. Det kommer även vara en ceremoni för utländska Mahhal-volontärer som kämpade och dog under självständighetskriget. En israelisk flagga med svart rand och en minnesflamma kommer att placeras vid varje grav tillhörande dem som fallit i Israels krig. Det uttrycker landets respekt för de stupade och hela landets deltagande i familjens sorg.

Israels 64:e självständighetsdag kommer att firas från kvällen onsdagen den 25:e april och under hela torsdagen. Då höjs flaggan från halv mast till toppen vid en nationell ceremoni på Herzl berget och 12 facklor tänds. Självständighetsdagen är fylld av festligheter. Det är traditionellt att familjer går ut i parker och har picknick och grillar, familjer samlas och man ger sig ut i naturen. Balkonger, bilar, skyltfönster och träd är generöst prydda med israeliska flaggor.

Den 14e maj 1948, dagen då det brittiska mandatet löpte ut, blev den nya Judiska Staten – Staten Israel – etablerad i det som formellt kallades det Brittiska Palestinamandatet. I och med etablerandet av Staten Israel 1948 så återställdes judisk självständighet för första gången på 2000 år.

Självständighetsdagen är ett firande av förnyandet av den judiska staten i Landet Israel, födelseplatsen för det judiska folket. I detta land började det judiska folket utveckla sin distinkta religion och kultur för cirka 2000 år sedan, och här har det bevarats i obruten fysisk närvaro genom århundradena, som självständig stat eller under utländskt styre. Under deras långa historia har önskan att återvända till sitt hemland varit en fokus punkt för det judiska folket. Theodor Herzl, ledare och grundare av den Sionistiska rörelsen, ökade den internationella förståelsen och för behovet av en Judisk Stat.

Sen sitt grundande har Israel fortsatt vara ett hemland för de tusentals som varje år immigrerar. Det är hem till några av de heligaste platser för 3 av världsreligionerna, vilka alla har demokratiska rättigheter precis som det förordnades i Deklarationen av Israels grundande.

 

Relevanta Dokument och Sidor:

Läs mer:DN SVD 2

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*