Israel firar 65 år av självständighet och sörjer sina bröder och systrar

Foto: Swedish Israeli Friendship

Israels självständighetsdag firas årligen på årsdagen av grundandet av staten Israel enligt den hebreiska kalendern, den 5e Iyar. I år firas den en dag senare på grund av sabbaten. Dagen före detta firande tillägnas minnet av alla dem som givit sina liv för att säkra landets självständighet och fortsatta existens.

Dagen innan denna festliga tillställning tillägnas alla dem som offrat sina liv för Israels självständighet – genom att kämpa för att uppnå självständighet och genom att försvara den mot angripare.

Yom haZikaron, Åminnelsedagen, började på söndagskvällen den 14 april och fortsätter under måndagen. Det är en dag för personligt och kollektivt lidande uppblandat med vördnad och hedrande av de stupade.

 

Israels 65:e självständighetsdag kommer att firas från kvällen måndagen den 15:e april och fortsätter under tisdagen. Då höjs flaggan från halv stång till hel vid en nationell ceremoni på Herzlberget och 12 facklor tänds. Självständighetsdagen är fylld av festligheter. Det är traditionellt att familjer går ut i parker och har picknick och grillar, familjer samlas och man ger sig ut i naturen. Balkonger, bilar, skyltfönster och träd är generöst prydda med israeliska flaggor.

Den nya judiska staten Israel upprättades formellt den 14 maj 1948 då det brittiska mandatet löpte ut. Staten etablerades i delar av vad som kallades det brittiska Palestinamandatet.

Självständighetsdagen firas för att högtidlighålla förnyelsen av den judiska staten i Eretz Yisrael, det judiska hemlandet. Det var här som det judiska folket började utveckla sin kultur och religion för nära 4000 år sedan och det är här som man bevarat en obruten fysisk närvaro – under århundraden som suverän stat och ibland under utländsk dominans. Att återvända till det judiska hemlandet har alltid varit centralt i det judiska livet. Genom Theodor Herzls (grundaren och ledaren för den sionistiska rörelsen) arbete ökade det internationella stödet för behovet av en judisk stat.

Sedan grundandet har Israel fortsatt att vara ett hemland för alla de tusentals människor som varje år immigrerar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*