Israel förbjuder djurtestad kosmetika, hygien- och rengöringsprodukter

Djurtest. Foto: © Brian Gunn /IAAPEA

I juni förra året rapporterade israeliska miljödepartementet att man skulle se över djurskyddet. Detta arbete har nu resulterat i att man från och med den första januari 2013 förbjuder import, marknadsföring och försäljning av all kosmetika, toalettartiklar och rengöringsmedel där djurtester förkommit. Detta är ett steg i rätt riktning som vi gärna lyfter fram.

Jerusalem Post har träffat Knessetledamoten Eitan Cabel som säger att detta är ett revolutionerade steg vad gäller det israeliska djurskyddet. Cabel är ordförande i Knessets lobbygrupp för djurs rättigheter och var en av de drivande personerna bakom den nya lagen som officiellt säger att ”Israel will no longer allow the import and marketing of cosmetics, toiletries or detergents that were tested on animals”.

”Djurtester inom kosmetikaindustrin utsätter djuren för hemskt lidande och varje produkt kräver någonstans mellan 2 000 till 3 000 tester”, säger Cabel.

Den nya lagen gör vissa undantag för medicinska produkter som inte är narkotikaklassade, vilket överensstämmer med EU:s riktlinjer som antogs 2004.

Den nya lagen kompletterar en tidigare lag från 2007 som förbjöd djurtester inom den israeliska kosmetikindustrin.

Se även:

Sale of animal-tested products to become illegal in Israel as 2013 rings in

Detta har även uppmärksammats av svenska Djurens Rätt.

För mer information om hur arbetet ser ut i Europa kan du besöka ECEAE:s hemsida (The European Coalition to End Animal Experiments)

Bilden till artikeln kommer från sidan Cosmetic Animal Testing Pictures.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*