Israel gör dödahavsrullarna tillgängliga på internet

Efter flera års mödosamt arbete så har samarbetet mellan Israelmuseet i Jerusalem och Google äntligen burit frukt. Rullorna har gjort en 2000årig resa från en ökengrotta i närheten av Döda havet via Israelmuseet till internet.

Innehavarna av dödahavsrullarna har genomfört det svåra projektet med att ta högupplösta foton av de ömtåliga manuskripten då de vill göra dem tillgängliga för en större allmänhet. Till en början så har nu fem av rullarna, inklusive Jesajas bok nu lagts upp. Bilderna låter läsaren zooma och se engelska översättningar. Detta är en storskillnad från originalen som hålls bakom låsta dörrar som kräver minst tre olika nycklar, ett magnetkort och en hemlig kod för att ta sig igenom.

Dödahavsrullarna hittades ursprungligen av beduinska fårahedar i öknen i Judea och köptes sedan av israeliska antikhandlare. De tros ha skrivits av en asketisk judisk sekt som flydde fån Jerusalem för cirka 2000 år sedan och bosatte sig vid Kumran på Dödahavets rand. Dokumenten har belyst utvecklingen av judendom samt den tidiga kristendomen.

Tiotusentals av fragment från de 900 dödahavsmanuskripten finns hos Israels antikvitetsmyndighet och även de planerar att digitalisera dem i samarbete med Google. Deras projekt beräknas vara klart år 2016.

Rullarna går att återfinna här

Relaterat på bloggen: Religiös vandringsled, Festivaler Selma Lagerlöf, Video: Kulturella vandringsstråk, Konst i Tel Aviv, Hanoch Levin, Israelisk dans, Arkeologi, Ekonomi, Dag Hammarskjöld och den israeliske filosofen

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*