Israel klättrar på WEF:s ranking

Igår släppte World Economic Forum sin stora rankinglista över länders konkurenskraft. Denna lista förde med sig glädjande nyheter för både Sverige och Israel. Båda länderna steg i rankingen och Israel räknas numera som världens 22:a mest konkurrenskraftiga land. Detta betyder att Israel har klättrat på listan två år i rad.

Den största anledningen till Israels aktningsvärda placering är den extrema innovationskraft som finns i landet. I den kategorin så blev Israel rankat  på sjätteplats. Israel fick även beröm för det höga antalet registrerade patent (4:e plats), den stora tillgängligheten på riskkapital (2:a plats) samt ett gynnsamt finansiellt klimat (10:e plats). Enligt World Economic Forum är Israels ” innovationskapacitet i ”världsklass” och detta som ett resultat av att  man har ”världens bästa forskningscentra.”

Rapporten säger dock att Israel måste bättre på sitt makroekonomiska strategi och minska statsskulden. Att göra detta skulle hjälpa landets tillväxt och ekonomiska stabilitet i framtiden.

Israels 10 viktigaste fördelar och hur de placerat sig i varje katehori enligt rapporten:

#1 Kvalitet på forskningsinstitutioner

#2 Tillgång på riskkapital

#4 Patent per miljon invånare

#4 Förväntad livslängs

#5 Investerarskydd

#6 Statliga inköp av avancerad teknologi

#6 Kapacitet för innovation

#6 Företags teknikabsorption

#7 Samarbete mellan universitet och industri innom forskning och utveckling

#8 Företags investeringar i forskning och utveckling

 

Läs mer: DI, SVD 2 3 4, DN

Relaterat på bloggen: Innovationsindex, Inkubatormodell, Svensk-israeliskt samarbete, Israeliska universitet bland de bästa i världen

Hela Rapporten som PDF: WEF_GCR_CountryProfilHighlights_2011-12

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*