Israel nu medlem i CERN

Den 16:e september stod det klart. Israel, som första icke-europeiska land, är nu medlem i CERN. Israel har sedan 1991 varit observatör vid EU:s partikelaccelerator-program och blev 2009 uppgraderat till ”särskild observatör” men är nu fullvärdig medlem i projektet som forskar kring frågor som universums uppkomst och partikelfysik.

Israel har under åren sänt flera forskningsgrupper till CERN och många av dem har bestått både av palestinier och israeler. Ett av Israels mål med samarbetet med CERN har varit att främja både palestinska och israeliska studenters utveckling och Israel har därför gett stipendium till palestinier för att delta i CERN:s sommarkurser.

CERN:s generaldirektör, Rolf Heuer, kommenterar Israels uppgradering:
“It is a vital part of our mission to build bridges between nations. This agreement enriches us scientifically, and is an important step in that direction”
“I am very pleased that CERN’s relationship with Israel is moving to a higher level.”

Detta är ytterligare ett gott betyg för Israels teknologiska utveckling. Landet har deltagit i flera stora internationella forskningsprojekt vid CERN och dess forskare har fått mycket goda omdömen. Både Israel och CERN:s äldre medlemmar hoppas att detta samarbete ska hjälpa CERN att utvecklas ytterligare.

Mer på bloggen: Israelisk-arabisk high-tech, Svensk-israelisk cleantech, Israeliska universitet, Video: Bar-vetenskap

 

Läs mer: DN, Expressen, Uppsala Universitet, SVD

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*