Israel och Jordanien skriver under historiskt avtal för att rädda Döda havet

Det viktigaste avtalet sedan fredsavtalet 1994 skall leda till byggandet av en ”Röd-Död” pipeline och förse båda länderna med vatten.

Israel och Jordanien har undertecknat ett historiskt avtal om vattensamarbete. Projektet, som kallas ”Röd-Död”-projektet, skall förse både israelerna och jordanierna med vatten samt rädda det sinande Döda havet.

Silvan Shalom, minister för energi och vattenresurser, åkte under gårdagen till Jordanien för att underteckna avtalet och kallade det för ”det viktigaste avtalet sedan fredsavtalet med Jordanien”. Han underströk att ”det här är resultatet av ett produktivt samarbete mellan länderna som dels kommer att återställa Döda havet men även lösa Jordaniens vattenproblem”.

Projektet, som vi skrivit om tidigare på bloggen, skall sammanlänka Röda havet med det Döda havet genom en 200 kilometer lång pipeline som varje år skall pumpa 100 miljoner liter vatten norrut.

En avsaltningsanläggning kommer också att byggas nära Aqaba som skall förse både Israel och Jordanien med färskvatten. Det saltrika vatten som blir en biprodukt skall sedan pumpas vidare till Döda havet.

Avtalet är viktigt för båda länderna, inte bara på grund av miljöpåverkan och vattenbrist utan även på grund av att Döda havet ger välbehövliga turist- och industriintäkter.

Döda havet har sedan 1970-talet minskat kontinuerligt och idag befinner sig ytan 22 meter lägre än 1970. Anledningen till detta är huvudsakligen att en stor mängd vatten från Jordanfloden leds om till bland annat jordbruk. Israel har även gått med på att överföra vatten från norra Israel till Jordaniens huvudstad Amman.

Pipelinen blir dyr och förväntas kostade 250 miljoner dollar och kommer delvis att finansieras av EU och Världsbanken. Om allt går som det ska kommer byggandet av avsaltningsanläggningen påbörjas om 18 månader och pipelinen om tre år.

Foto: Haim Zach/GPO

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*