Revolutionerande verktyg för leverdiagnostik

Världens första icke invasiva leverfunktions diagnostikverktyg kan rädda liv och eliminera onödiga kirurgiska ingrepp.

Leversvikt kan ha förödande konsekvenser. ”De flesta Leverpatienterna är kroniska patienter” anmärker Steven Eitan, VD för det israeliska företaget Exalenz Bioscience. Ett litet företag baserat i Mod’in i sydöstra Israel som har utvecklat världens första icke invasiva diagnostikverktyg för akut leversvikt.

Det finns inget liknande verktyg någonstans vilket har gjort att den amerikanska mat- och läkemedelsnämnden (FDA) har designerat Exalezns banbrytande teknologi som ”humanitärt verktyg”(HUD). Detta betyder att deras ansökning prioriteras så att produkten kan komma ut på marknaden snabbare. ”Bara i USA drabbas tusentals patienter varje år av akut leversvikt” säger Eitan. ”Den här alternativa prövningsvägen kan vara kortare en den vanliga vilket kommer låta oss ge doktorer det här verktyget tidigare.”

Eitan förväntar sig att HUD benämningen kommer hjälpa Exalenz att etablera kontakt med specialistläkare i USA vilket kommer att gynna dem när nya uppgraderingar och tillbehör skall lanseras till verktyget på den amerikanska marknaden. ”Om vi lyckas så kommer detta vara första gången som läkare kan använda systemet. Hittills så används systemet bara för kliniska studier. Förra året så påbörjade vi den första omgången av FDA-godkännda test i USA och Israel. Utöver det så arbetar vi på en pipeline för andra test” säger Eitan

Stödjer andra organ

Akut leversvikt är ett ovanligt tillstånd där levern hos tidigare friska patienter snabbt försämras. Det kräver ofta levertransplantation om det inte upptäcks och behandlas tidigt nog. Levern stödjer nästan alla andra organ i kroppen och därför så är dödligheten bland patienter med akut leversvikt väldigt hög.

Exalenzs BreathID MBT verktyg observerar leverns metaboliska egenskaper genom att kontinuerligt mäta små förändringar i kolnivåerna i en patients utandningsluft. ”Det är en kombination av en maskin och en medicin. Fast medicinen är inte för behandling utan för diagnostik” förklarar Eitan. ”Just nu så finns det inget icke invasivt test för att kontrollera leverfunktion. Valen är blodprov eller biopsi, och de har nackdelar båda två. Det finns miljoner patienter världen om som inte har möjlighet att bli diagnostiserade” säger Eitan.

Han ser otrolig otential för produkten. ”Marknaden existerar, men det finns ingen som fyller behovet ännu. Det finns icke invasiva verktyg för att diagnostisera till exempel hjärta och lungor men ingen motsvarighet för levern.”

Kontrollera sjukdom genom andningsanalys

Exalenz (tidigare BreathID) utvecklar och marknadsför unika system som kan observera minutiösa förändringar i en patients utandningsluft. Från utandningsluften så kan den extrahera viktig diagnostisk data vilket hjälper specialister diagnostisera, identifiera och kontrollera specifika matsmältnings- och levertillstånd.

Företagets grundläggande teknologi  gör det möjligt för specialistläkare att upptäcka dessa sjukdomar lättare och snabbare än någonsin tidigare samtidigt som man minimerar patientens obehag. Teknologin använder en kliniskt prövad sofistikerad laserlik ljuskälla för att fastställa realtidsskillnader i kolisotopsnivåer med väldigt hög exakthet. Skyddad med över 55 patent runt om i världen så är BreathID företagets flaggskeppsprodukt. Det kan diagnostisera en rad sjukdomar i levern samt magsmältningssystemet och finns redan tillgängligt i USA, Europa, Asien och Israel.

Exalenz etablerades 2006, som en avknoppning från Oridon Bioscience, och de har stora planer på att bli världsledande inom icke invasiva diagnostikprodukter genom att erbjuda exakta andningsanalyssystem. ”Vi har en produkt som det finns ett bevisat kommersiellt intresse för. Det finns redan över 150 medicinska center i USA, Italien, Japan och Israel som använder vår teknologi.” sade Eitan.  Bland företagets större investerare så återfinns den israeliska affärsmannen Mori Arkin, Hadasa medicinska centrum och Migdal försäkringsgrupp.

”vi växte till över 45 anställda under det förra året och ungefär 15 av dem är baserade i USA” Säger Eitan. ”Min styrelse berättar att vi har fått fantastisk återkoppling. Kunder i USA säger att de aldrig har sett ett så litet företag göra så mycket. Under de kommande åren så planerar vi att utveckla så pass många test att en allmänläkare skall kunna välja precis de testen han önskar. Vi vill även expandera i andra länder samtidigt som vi behåller stor fokus på forskning och utveckling.

Läs Mer: DN 2 3 SVD Dagen Världen Idag 2 IDG

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*