Israel hedrar Selma Lagerlöf i Jerusalem

Selma Lagerlöf är en av våra absolut mest kända författare. Vi känner alla igen hennes ansikte från 20-kronorssedeln och de flesta av oss är bekanta med Nils Holgerssons underbara resa och Gösta Berlings saga. Vad många inte vet är att hon även är väldigt populär i Israel och var mycket uppskattad i judiska kretsar i Europa under mellankrigstiden. Hennes böcker finns översatta till både jiddisch och hebreiska och det finns även en klassisk tecknad serie på hebreiska baserad på Nils Holgersson.

Även under Förintelsen utmärkte sig Selma Lagerlöf. Hon tog en oerhört tydlig ställning mot nazismen och omsatte även sina åsikter i handling. Selma Lagerlöf räddade i stort sett på egen hand den tysk-judiska författarinnan, och senare Nobelpristagaren, Nelly Sachs till Stockholm. Nelly Sachs var en stor beundrare av Selma Lagerlöf och de två hade länge korresponderat med varandra. Sachs kom att stanna i Stockholm där majoriteten av hennes verk skrevs.

Selma Lagerlöf hade ett nära personligt band till Jerusalem, en stad hon också besökte i samband med att hon skrev sin stora Jerusalem-svit som är en väldigt omtyckt bästsäljare.

Strax efter att Jerusalem blev huvudstad i det nyligen självständiga Israel hedrades så Selma Lagerlöf med en egen gata i staden. Så betydelsefull ansågs denna svenska författare ha varit för både Israel och det judiska folket. Enligt judisk tradition så sägs det att den som räddar en persons liv, räddar en hel värld. Selma Lagerlöf bör inte bara bli ihågkommen för sina stora litterära verk utan även för sitt stora humanitära engagemang.

One Response to "Israel hedrar Selma Lagerlöf i Jerusalem"

  1. Peppe Pollack  september 13, 2011 at 13:31

    Min Pappa, som växte upp i Berlin, tyckte så mycket om att läsa Selma Lagerlöf att det var en av anledningarna att han lärde sig svenska på egen hand. Han ville läsa henne på orginalspråket! Att det senare, när han flydde från Nazityskland, var ett plus att kunna fly just till Sverige var inget han hade kunnat föreställa sig!

    Svara

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*