Israel Vinner VM i Universitetsdebatt

I juli 2011 så vann bröderna Omer och Sela Nevo från tel Aviv Universitetet EM i universitetsdebatt. Under nyår följde bröderna upp bravaden med att bli världsmästare i debatt i kategorin engelska som andraspråk. Tävlingen hölls i Manilla och hade över 3000 deltagare.

Detta är tredje året i rad som Israel tar hem titeln och andra gången på tre år som Tel Aviv tar hem trofén. Under tävlingen hölls nio preliminära rundor och efter dem så hålls delfinaler i kategorierna engelska som främmande språk, engelska som andraspråk samt den öppna finalen vilken domineras lag med engelska som modersmål. Laget från Tel Aviv vann inte enbart titeln utan de satte även nytt rekord då de efter de preliminära rundorna hade fler poäng än något lag med engelska som andraspråk någonsin har fått.

”Detta är en väldigt viktig prestation för både tel Aviv Universitetet och staten Israel.” Sade Yoni Cohen Idov, lagets tränare och tidigare världsmästare. ”Det här är andra gången vi har vunnit en tävling vars enda syfte är att hålla en kulturell dialog och vi visar världen att den kulturella israelen som kan uttrycka sig vältaligt och koncist.”

Tävlingen går ut på att fyra lag med två personer per lag tävlar mot varandra i vem som bäst kan argumentera för sin ståndpunkt genom 7-minuterstal. Två av lagen skall argumentera för en motion och två lag argumenterar mot den. Först 15 minuter innan debatten börjar får lagen reda på vilken sida de skall argumentera och vilket ämne de skall debattera. Detta sätter de tävlandes snabbtänkthet, retorik och kunskap på prov samt kräver stor mental flexibilitet då man ofta behöver inta åsikter man själv inte håller med om.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*