Israeler demonstrerar mot bostadsbristen

Vad som började som en demonstation mot bostadsbristen har nu vidgats till att omfatta höga levnadsomkostnader och krav på mer välfärd. Människor från alla samhällsskikt, politiska inriktningar och åldersgrupper inom det israeliska samhället har slutit sig samman för att fredligt göra sin röst hörd.

Även om Israels ekonomi uppvisar fantastisk tillväxt och arbetslösheten är nere på 4.6% så har lönerna inte följt med de ökade levnadsomkostnaderna. Israels premiärminister, Benjamin Netanyahu, har tillsatt en kommission för att utreda hur levnadsomkostnaderna kan minskas. Demonstrationerna går lugnt och fredligt till och kom under helgen till att omfatta andra städer än Tel Aviv samt även infatta fackliga rörelser.

Israels bostadssektor skiljer sig mycket från det svenska då hyrorna inte är reglerade samt varje lägenhet är enskilt ägd, det vill säga att den inte ägs av en bostadsrättsförening. Ägaren har rätt att hyra ut sin lägenhet. Trots att systemen är så olika så har problemet med akut bostadsbrist uppkommit i båda.

Demonstranterna har byggt upp ett tältläger på Rothschild-boulevarden, Tel Avivs gamla huvudgata, och planerar att vara kvar där tills det sker en förändring av regeringens politik. Israel har det senaste decenniet visat sig vara ett start-up land att räkna samtidigt som det civila samhället ständigt strävar efter sociala och samhälleliga förbättringar.

Läs mer: Aftonbladet, Haaretz, Jerusalem Post, Ynet, Hela Gotland, Hufvudstadsbladet, Huffington Post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*