Israelfestival i Jerusalem med början den 23 maj


Foto: Jesus Vallinas

Israelfestivalen, som pågår 23 maj – 22 juni, kan i år fira sitt 52:a år, men som vanligt är listan över artister och arenor ny och fräsch.

”Jag har arbetat med festivalen i 22 år, men jag känner ändå att jag gör det på nytt varje år”, säger festivalens chef Yossi Tal-Gan. ”Varje år är det en ny utmaning att göra den speciell och annorlunda.”

I år medverkar såväl veteraner som nykomlingar inom områdena dans, jazz, klassisk musik, teater och underhållning för hela familjen – från Israel och från utlandet.

Årets tema för festivalen är Igor Stravinskijs balett ”Våroffer”, vilken debuterade för exakt 100 år sedan. Flera musikal- och dansnummer ska presenteras utifrån denna klassiker.

Programmet bjuder bland annat på gratis gatuteater och levande jazz. Framträdanden kommer att göras vid den nyrestaurerade gamla järnvägsstationen i Jerusalem och på Jerusalems centrala gågata. Det blir också utställningar av de israeliska konstnärerna Nurit Galron och Shlomi Shaban och framträdanden av den israeliska barockensemblen Baraccade.

Ett av festivalens syften är att exponera nya talanger, både israeliska och utländska. Ett exempel på detta är det berömda ”Batsheva Dance Company”, vars första stora framträdande öppnade festivalen för 22 år sedan.

Ofta försöker man gestalta händelser som visar upp Jerusalem, och som kan kombinera de många vackra, historiska platserna i staden med historiska händelser.

Övriga scener för framträdanden under den tid festivalen pågår inkluderar Jerusalem Theater, YMCA, Eden-Tamir Music Center, Zappa Club och Beit Shmuel, en teater i Hebrew Union College komplexet. En ny arena för i år är Hansen sjukhus, en historisk byggnad som förr hyste människor som led av spetälska. På gården till Davids torn, ett gammalt citadell vid ingången till gamla staden i Jerusalem, planeras ”Dressed to Dance”, som beskrivs som ”ett flamenco-uppträdande med spanska och israeliska dansare som bär kostymer ursprungligen designade av Pablo Picasso, Salvador Dali och andra artister från Spanien.”

Läs mer om Israelfestivalen: http://www.israel-festival.org.il/2010/index.asp?lng=Eng

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*