Israelisk dans i Göteborg

Untitled Black. Foto: Urban Jörén

De fyra israeliska koreograferna Guy Wiezman, Roni Haver, Sharon Eyal och Gai Behar inleder Göteborgsoperans säsong ”Hemland och riskzoner”.

Göteborgsoperans nya balettchef Adolphe Binder har rivstartat med föreställningen ”Hemland?” där fyra israeler står för koreografin – alla med bakgrund i Batsheva Dance Company under Ohad Naharin. Göteborgsoperan beskriver föreställning med: ”Gränsbrytande koreografer blandar allar, ironi och underfundig humor i varsitt danskonstverk på temat utanförskap och identitet.

Mama, I'm coming home. Foto: Urban Jörén

 

Svenska Dagbladets Anna Ångström skriver under rubriken ”Migrationstema som lyfter” den 15 oktober: ”att döma av ’Hemland?’ kan det bli minst lika spännande att följa Göteborgsoperans dansrepertoar nu som under Öhmans ledning – möjligen med mindre plats för det inhemska. Binder har ett stort internationellt kontaktnät och börjar med att lägga ribban högt genom att bjuda in fyra israeliska koreografer att skapa två urpremiärer”.

 

Läs hela recensionen i Svenska Dagbladet – ”Migrationstema som lyfter”

 

Dagens Nyheters Martin Nyström skriver om ”Mama, I’m coming home” att det ”är dans parad med performance och varité som med stökig vitalitet och djup musikalitet sätter frågan om tillhörighet på spel”. Om ”Untitled black” säger Nyström att dansarna rör sig ”i en vaksamt energisk koreografi som spänner mellan det rent skulpturala och det kaosartat flyende, men som aldrig överger själva rörelsen som det främsta uttrycksmedlet”.

 

Läs hela recensionen i Dagens Nyheter – ”Vitalt och kaotiskt om att hitta hem”

Länkar: Göteborgsoperan, SvD, DN

Relaterat på bloggen: Israels världsberömda koreograf Ohad Naharin kommer till Stockholm

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*