Israelisk Konstnär gör kollektion med Acne

Nu i oktober så lanserades Acnes nya Capsule-kollektion. Den har skapats tillsammans med den Londonbaserade Israeliske konstnären Daniel Silver. Samarbetet mellan Silver och Acne påbörjades redan förra året då han arbetade på en utgåva av Acne Paper tillsammans med företaget. Acne fann Silvers verk så inspirerande att de sedan bad honom samarbeta på en kollektion med dem.

I Daniel Silvers skulpturer sammansmälter många olika stilar. Kulturella minnen av en barndom som han spenderade i Europa, Jerusalem och på den afrikanska kontinenten ligger som grund.

Plaggen i Capsule-kollektionen är gjorda av textiler med tryck designade av Daniel Silver och skärningar som är klassiska för Acne, men samtidigt inspirerade av Silvers verk. ”Det som fascinerar mig med Daniel är likheterna i sättet vi arbetar, vi gillar båda att utforska vår samtid. Det är inte en modernistisk sak utan snarare en neoklassisk stil med omtolkning av klassiska former på ett samtida sätt”, säger Jonny Johansson på Acne Studios. ”Det hände naturligt”, förklarar Daniel silver. ”Jag träffade Thomas Persson, redaktör för Acne Paper, på vernissage av en utställning som jag var på vid Lismore Castle och vi blev väldigt goda vänner. Jonny Johansson såg utgåvan av Acne Paper som jag fotograferades för och var intresserad att träffa mig, så vi började prata om skapande-processen och huruvida det är lika eller skillnad på konst och mode”. Samarbetet är det första i sitt slag och sammanför modehuset med en skulptör vars influenser bla är afrikanska.

Daniel Silver påbörjade projektet på samma sätt som han gör med sina konstverk. Han började med att klippa och klistra kollage utan en förutbestämd tanke om hur slutresultatet skulle se ut. ”Det var upp till Acnes designteam att lista ut vad de skulle göra med det jag gjort. Jag blev väldigt tagen av sättet de översatte mitt arbete till mode” säger Daniel Silver.

Innan Silver flyttade till London för att studera konst växte hann upp i Jerusalem. Hans föräldrar och mor- och farföräldrar kommer från Östeuropa, Zimbabwe och Sydafrika och dessa influenser är tydliga i denna kollektion. ”Jag inspireras av de olika platser jag har bott och av min familjs minnen och de historier de upplevt. Jag känner mig knuten till dessa platser på olika sätt. Jag lånar från historieberättande, myter och bilder, likväl som konsthistorien och arkeologin från dessa platser” berättar Silver.

 

Läs mer: Vogue Café Damernasvärld DN 2 3 4

Acne produktblad

 

Acne | Daniel Silver Capsule Collection from Acne Studios on Vimeo.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*