Israeliska appen Waze tog hem segern i Mobile Awards i Barcelona

Tung trafik på Klarastrandsleden just nu.

I dagarna har World Mobile Congress pågått i Barcelona, Spanien. Det är en kongress som samlar företag från hela världen och i år var 72 000 deltagare från 200 länder på plats.

 

Israeliska appen Waze tog hem priset för ”Judges Choice – Best Overall Mobile App” med motiveringen:

This dynamic navigation app ticks all the boxes — great user interface, community/crowd-sourcing base, saves time, saves money, saves fuel — a masterclass in how to exploit the potential of mobile devices”

 

Vad är det då Waze gör?

Vi kan alla skriva under på att bilköer kan förstöra en annars trevlig morgon. Vi har stressigt till jobbet, blev sen hemifrån och det sista vi vill är att hamna i köer som gör oss ännu mer försenade. Hade det då inte varit perfekt om vi redan då vi sätter oss i bilen får information om var trafiken rullar långsamt, var det är stopp och vilka alternativa vägar vi kan ta för att undvika trafikstockning och komma fram snabbare och mer effektivt? Det fixar Waze!

Israeliska Waze har redan i dag sju miljoner användare och ungefär 50 000 nya registreras varje dag. Waze finns för iPhone, Android och andra mobila plattformar och har en enkel lösning till trafikproblemen: bara kör, resten fixar Waze.

Waze använder mobilens inbyggda GPS-system för att beräkna var du är, när du saktar ner och hur länge du står stilla på en plats, sedan används denna information för att informera andra förare om hur det ser ut framför dem på vägen.

Gränssnittet liknar en helt vanlig Google Map men med små ikoner som visar vägsituationen. Ju fler ikoner, desto tyngre trafik.  Sedan finns det även separata ikoner som visar var det inträffat en olycka, och när man bör sakta ner (även då man bör sakta ner på grund av fartkontroll). Det finns även ikoner som visar alla hastighetskameror.

Det var just besattheten av trafikkameror som fick grundaren Ehud Shabtai att sätta igång med projeket, som ursprungligen hette FreeMap, 2006. Det startade som ett hobbyprojekt och baserades på kartor från det israeliska kartföretaget Mapa. Men när Mapa började klaga så gjorde Shabtai om FreeMap och ritade istället sina egna kartor. 2008 blev FreeMap Waze och med investeringar på 12 miljoner dollar började Shabtai fokusera på trafikfunktioner.

 

Den visar kameror och stoppljus

Hjälpte Los Angeles befolkning överleva ”Carmageddon”

Förra sommaren inledde Waze ett samarbete med det amerikanska tv-bolaget ABC:s lokalkontor i Los Angeles, en stad som är känd för sina köer och trafikproblem. Vissa väldigt välbehövliga vägarbeten skulle under några dagar genomföras på LA:s största motorväg vilket naturligtvis fick det tragikomiska namnet ”Carmageddon”. Alla tv-stationer letade efter sin egen story för att locka till sig tittarna och realtids information var nyckeln. Det fanns bara ett problem – alla kanaler använde samma trafikövervakningshelikoptrar. Hur skulle man då kunna rapportera något annat än konkurrenten?

Med Waze naturligtvis. Med Waze:s armé av flera hundratusen på gatorna, kunde ABC:s Channel 7 ge sina tittare omedelbar information om alternativa rutter. Resultatet blev fler tittare för Channel 7 och tiotusentals nya nedladdningar för Waze. ABC har nu utvecklat samarbetet och spritt det vidare till andra städer i USA, till exempel Dallas i Texas.

Översikt

Även fast Los Angeles har varit den största mediala plattformen för Waze så är antalet användare, mätt i procent, störst i Israel.

”Vi behöver tre procent av alla bilförare i ett område för att nå den kritiska massan” förklarar Uri Levine, en av grundarna och president för Waze. ”Om du tänker dig Frankrike med sina 30 miljoner fordon betyder det att 900 000 använder Waze. I Los Angeles med 15 miljoner fordon behöver vi en halv miljon användare”. Israels 1,5 miljoner användare utgör ungeför 20% av alla bilförare i landet.

 

Börjar spridas globalt

Waze är redan populärt i de störra amerikanska städerna som Los Angeles, San Francisco, Boston, Dallas och Washington D.C. Appen växer även starkt i Italien, Frankrike och Sverige (!). I Latinamerika används den flitigt i Costa Rico, Colombia, Panama, Venezuela och Mexico.

Som för så många andra företag utgör den kinesiska marknaden en enorm möjlighet. Kina har den största andelen smartphone-användare i världen och flest antal bilar per capita. Trafiken i storstäderna är hemsk men regeringen satsar stora summor på att förbättra landets infrastruktur. Här finns en unik möjlighet för Waze.

För tillfället är man inte oroad över konkurrens från Google Maps eftersom Google inte visar trafiken i realtid.

Waze har 70 anställda i Israel, de flesta inom R&D, och ytterligare 10 på sitt kontor i Palo Alto, Kalifornien.

Jag har redan tankat hem Waze – har du?

Se även:
IT-jättarnas kamp om Waze
 

One Response to "Israeliska appen Waze tog hem segern i Mobile Awards i Barcelona"

  1. Pingback: Israels Ambassad » Blog Archive » Israeliska appen Waze köps av Google till rekordsumma

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

*